Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че отбраната на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди, че отбраната на
Коментари Харесай

Столтенберг: ЕС не може да защити Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести, че защитата на Европа зависи от тесните трансатлантически връзки, а не от желанието за стратегическа автономност на континента, съобщи организация " Фокус ". „ Подкрепям напъните на Европейски Съюз за защита, тъй като увеличените разноски за защита, нови военни качества и решение за фрагментацията на европейската отбранителна промишленост ще донесат изгода за европейската сигурност, трансатлантическата сигурност и в интерес на всички нас “, сподели Йенс Столтенберг в изявление пред AFP.

Според административния началник на Северноатлантическия алианс военният блок приветства всички старания на европейците в региона на защитата, стига да допълват НАТО, „ само че Европейски Съюз няма да може да отбрани Европа “. „ Повече от 90 % от жителите на Европейския съюз живеят в страни от НАТО, само че единствено 20 % от разноските за защита на НАТО падат върху членовете на Европейски Съюз в Алианса “, акцентира той.

Както напомня AFP, тези изказвания на генералния секретар на НАТО бяха предшествани от февруарското изявление на френския президент Еманюел Макрон пред английския вестник Financial Times, в което президентът съобщи: „ Аз съм за европейски суверенитет, за стратегическа автономност, не тъй като съм срещу НАТО или тъй като се колебая в нашите американски другари, а тъй като разбирам положението на света “. В същото време Макрон означи, че „ никой не може да ме убеди, че НАТО през днешния ден е конструкция, която към момента е от значително значение “. „ Създаден е, с цел да се опълчи на Варшавския контракт. Вече няма Варшавски контракт “, напомни тогава френският водач.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР