Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за специално данъчно

...
Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш настоя за специално данъчно
Коментари Харесай

Шефът на ООН иска специално облагане на неморалните печалби на петролните и газови фирми

Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш настоя за особено данъчно облагане на петролните и газовите компании, съобщи Би Би Си. Той сподели, че е " аморално " за тези компании да печелят от рецесията.

Думите му идват в миг, когато увеличените цени на енергийните първични материали поради войната в Украйна доведоха облагите на тази промишленост до нови висоти. Общо четири от най-големите енергийни компании – " Ексън " (Exxon), " Шеврон " (Chevron), " Шел " (Shell) и " Тотал " (TotalEnergies), са спечелили съвсем $51 милиарда през второто тримесечие на 2022 година, което е съвсем почти два пъти повече спрямо интервала преди година.

" Тази грозна лакомия санкционира най-бедните и най-уязвими хора, като унищожава единствения ни общ дом ", сподели Гутериш.

" Настоявам държавните управления да таксуват тези несъразмерни облаги и да употребяват парите за поддръжка на най-уязвимите хора в тези сложни времена. "

Гутериш предизвести, че високите енергийни цени ще имат широкообхватни последици за семейства и държавни управления.

" Много разрастващи се страни, затъващи в задължения без достъп до финансиране, до момента в който се борят за възобновяване от пандемията от Covid-19, могат да се окажат на ръба ", сподели той и добави:

" Вече виждаме предупредителни сигнали за вълна от стопански, обществени и политически катаклизми, която няма да остави незасегната страна ".

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР