Генерал Жан-Луи Жоржелен, който отговаря за реставрацията на катедралата Нотр

...
Генерал Жан-Луи Жоржелен, който отговаря за реставрацията на катедралата Нотр
Коментари Харесай

Кога ще отворят Нотр Дам

Генерал Жан-Луи Жоржелен, който дава отговор за реставрацията на катедралата " Нотр Дам ", опустошена от пожар през 2019 година, увери, че срокът тя да бъде отворена през 2024 година, ще бъде спазен, заяви Агенция Франс Прес.

Целта за 2024 година към този момент беше доказана от министъра на културата Рима Абдул Малак през юли. За първи път тя беше дефинирана от президента Еманюел Макрон през вечерта на пожара, който опустоши постройката на 15 април 2019 година
-->
" Завършването на реконструкцията на първия от срутените сводове бележи значим стадий, а интериорът към този момент възстановява цялата си хубост ", сподели военачалник Жоржелен. " Приключи реконструкцията на първия каменен свод, опустошен при пожара в северния трансепт ", се споделя в изказването. " Почистването и реставрацията на живописта на параклисите за хора и на обзавеждането на катедралата са в ход ".

В отчет, оповестен през октомври 2022 година, Сметната палата написа, че " изискванията за обезпечаване на повторното отваряне на катедралата през 2024 година наподобява към този момент са налице ".

Още през цялото време имаше доста компликации за реставрирането на " Нотр Дам " - административно затваряне на обекта за няколко седмици поради замърсяването с олово, закъснение, породено от Ковид-19, неприятно време, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР