Генерал Атанас Атанасов беше преизбран за председател на Демократи за

...
Генерал Атанас Атанасов беше преизбран за председател на Демократи за
Коментари Харесай

Очаквано: Презибраха Атанас Атанасов за председател на ДСБ

Генерал Атанас Атанасов беше избран отново за ръководител на „ Демократи за Силна България “ (ДСБ) на 17-ото Национално заседание на партията през днешния ден. Кандидатите за поста бяха той и досегашната заместник-председателка на партията Цецка Бачкова.

Мандатът на Атанасов изтече в средата на предходната година. Той пое отговорност за слабите изборни резултати на „ Демократична България “, от която ДСБ е част, само че по-късно изиска нов мандат.

Единственият конкурент на ген. Атанасов за лидерския пост беше заместник-председателят на ДСБ Цецка Вачкова.

Атанас Атанасов съумя да завоюва доверието на 288 от гласувалите 490 делегати на Националната конференция, до момента в който Цецка Вачкова събра 199 гласа. Атанасов ще поеме поста за мандат от 4 години.

„ Ще се боря за доверието на актива на партията, тъй като считам, че би трябвало да бъдем устойчиви и да продължим това, което успяхме да създадем – т.е., с интервала на моя мандат от извънпарламентарна политическа мощ 2017 година в този момент „ Демократи за мощна България “ имат евродепутат, солидно посланичество в локалната власт и е част от ръководството на страната през своето посланичество в Народното събрание “, съобщи избраният отново водач пред над 500 делегати, присъстващи на Националната конференция.

В доклада си пред съпартийците Атанасов дефинира обединението с Българска социалистическа партия като сложен, само че верен избор.

„ Днес самоуверено мога да кажа, че нашите устои са постоянни, ние сме тим, който може да издържи на всичко дружно. Без присъединяване на Българска социалистическа партия ръководството на страната беше невероятно след изборите през ноември. Нито една партия не разполагаше с задоволително гласове, с цел да сформира мажоритарно държавно управление. Имахме избор да влезем в ръководството или да подкрепим новото държавно управление отвън него. Решението беше мъчно точно поради Българска социалистическа партия. Искахме обаче, ясно да подчертаем, че не бихме подкрепили държавно управление с мандата на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия “, сподели Атанасов.

По думите му дружно и заедно всички би трябвало да работят за това ДСБ да разшири своето политически въздействие в страната.

Атанасов даде и пояснение за какво партията е изгубила гласове за сметка на „ Продължаваме промяната “ на последните избори.

„ Продължаваме промяната “ завоюваха мъчно извоювани от нас гласове, гласове от меката ни външна страна. Те предложиха на гласоподавателите лъскава опаковка с позитивна акция, част от посланията бяха наши. Те съумяха обаче да дават излаз от рецесията, нещо, което ние не можехме да предложим “, уточни той.

Ген. Атанасов акцентира, че е удовлетворен от постигнатите дотук резултати, тъй като част от посланията на партията са станали послания на обществото.

„ Мога с цялостно схващане да заявя, че съм извършил обещанията, които дадох преди съвсем пет години пред вас “, обърна се към съпартийците си Атанасов.

Той очерта главните вътрешнополитически и външнополитически цели на партията. Като вътрешни цели той възприема връщането на престижа на парламентарната република, правосъдната промяна, в това число отстраняването на основния прокурор Иван Гешев, промени в сигурността и защитата на страната. Теми, без чието решение също не би могло да се мине са енергетиката, стопанската система и опазването на здравето.

Според Атанас Атанасов външнополитическите въпроси, които стоят пред страната, са позицията ни за Северна Македония и за спора НАТО-Русия. Атанасов напомни, че ДСБ застава зад позицията, че дружно със Северна Македония България би трябвало да взе участие в Общността и би трябвало да затвърди позициите си в НАТО.

Според него ГЕРБ не е дясна групировка в случай, че партията е потъпкала демокрацията и нейните полезности.

Евродепутатът и някогашен водач на ДСБ Радан Кънев, който се отхвърли от конкуренцията, не участва на форума, само че в писмо, изпратено до делегатите, декларира, че в никакъв случай не е бил част от лагер или пък от тим в ДСБ и това е главната причина да не се кандидатира
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР