Газпром е намалил от началото на годината добива си на

...
Газпром е намалил от началото на годината добива си на
Коментари Харесай

Газпром: През зимата цената на газа може да скочи до над 4000 долара за 1000 куб. м.

" Газпром " е понижил от началото на годината добива си на природен газ с 13,2 % в съпоставяне със същия интервал на предходната година - до 274,8 милиарда куб. м., демонстрират предварителните данни на съветския енергиен колос, представени от ТАСС.

Износът на синьо гориво за страните отвън Общността на самостоятелните страни (ОНД) е намалял с 36,2 на 100 (44,6 милиарда куб. м.) до 78,5 милиарда куб. м.

От началото на август износът, който " Газпром " осъществя, нараства със приблизително 3,3 % на ден по отношение на юли, до 213,3 милиона куб. м. " Газпром " твърди, че доставя газ според доказаните поръчки.

Търсенето на синьо гориво, добито от компанията, на вътрешния пазар се е намалило с 2,3 на 100 (3,6 милиарда куб. м.) от началото на годината.

" Европейските страни би трябвало да нагнетят още 23,8 милиарда куб. м. газ в своите подземни складове, с цел да ги запълнят до равнището, на което те бяха при започване на дейния сезон на рандеман от тях през 2019-2020 година ", отбелязва " Газпром ", базирайки се данни на " Газ инфрастръкчър Юръп " (Gaz Infrastructure Europe). Според тях нивото на запълненост на европейските подземни газови складове е било 48,2 милиарда куб. м. към 14 август.

Износът на съветски газ за Китай по тръбопровода " Силата на Сибир " продължава да нараства. Доставките постоянно надвишават контрактуваните дневни количества, се показва в известието на компанията. Те се реализират в границите на дълготраен контракт сред " Газпром " и " Чайна нешънъл петролиъм корп " (China National Petroleum Corp – CNPC).

" Газпром " не изключва, че цените на синьото гориво в Европа през зимата може да се покачат до над рекордните 4000 $ за 1000 куб. м., съобщи ТАСС, базирайки се на известие на съветската енергийна компания.

" Трябва да отбележим, че цените на природния газ на спот пазарите в Европа се покачиха над границата от 2500 $ за 1000 куб. м. В сходство с най-консервативните оценки, в случай че тази наклонност се резервира, през зимата цените ще превишат 4000 $ за 1000 куб. м. ", се споделя в официалното съобщение на " Газпром ".

По-рано спот цената на природния газ в Европа на борсата ICE в Лондон за първи път от 8 март се увеличи над 2450 $ за куб. м. Това става на фона на нарастването на спотовите цени на синьото гориво в Азия, прекъсването на редица мощности за рандеман и транспорт на газ в Норвегия заради планов ремонт до края на август, както и заради повишението на температурите на въздуха и намаляването на силата, генерирана от вятърните електроцентрали в Европа, отбелязва ТАСС.

На 7 март борсовата цена на природния газ за първи път достигана до историческия връх от близо 3900 $ за 1000 куб. м.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР