Газовата връзка между България и Гърция трябва да бъде готова

...
Газовата връзка между България и Гърция трябва да бъде готова
Коментари Харесай

Газовата връзка с Гърция ще се забави поне до края на годината

Газовата връзка сред България и Гърция би трябвало да бъде подготвена до края на годината, разгласи министър председателят Бойко Борисов.

Подобен ангажимент пое и компанията, която строи газовата връзка - гръцката "Авакс ". По време на конференция за Южния газов кулоар, част от който е връзката, стана ясно, че 160 км от целия 128-километров маршрут са разчистени и има над 130 км разнесени тръби в подготовка на последващите действия.

Сега строителите от "Авакс " споделиха, че има напън и от българска, и от гръцка страна да строят бързо. Борисов обаче отвърна, че това е за положително, тъй като планът е най-стратегическия за района.

Общата стойност на плана е съвсем 470 млн. лв.. По контракт той трябваше да е подготвен през април тази година. От държавното управление изясняват забавянето на завършването му с Covid пандемията.

Газопроводът е планиран за превозването на 3 милиарда куб. м природен газ годишно, като на един по-късен стадий потенциалът му може да се усили до 5 милиарда куб. м и да се сътвори опция за противоположен транспорт от България към Гърция. Като начало концепцията е по него да се транспортират 1 милиарда куб. м азербайджански природен газ годишно от находището "Шах Дениз ". Кабинетът обаче дава обещание импорт и на американски полутечен газ, както и от точки като Катар, Алжир, Израел и Египет.

"Чрез построяването на газопровода IGB българските консуматори ще имат достъп до доста разнообразни източници на газ, в това число и до полутечен газ, посредством терминала в Александруполис, където страната ни е и акционер ", написа Борисов във Facebook в четвъртък (18 февруари). С което означи следващата си "инспекция ".

От началото на годината получаваме количества от въпросния азерски газ. Това обаче се случва по различен маршрут, защото връзката с Гърция не е подготвена. "Работим и по разширението на газовото вместилище "Чирен ". Следваме стратегически цели на страната, като осъществяваме огромните инфраструктурни планове в енергетиката. Благодарение на тях ние реализираме 100% диверсификация. Това ще е от изключителна изгода както за всички български битови и индустриални консуматори, по този начин и за целия район на Югоизточна Европа ", разяснява още Борисов.

Въпреки доставките от Азербайджан цената на природния газ не върви еднопосочно надолу. Например съгласно плановете на "Булгаргаз " синьото гориво се чака да поевтинее с към 13 на 100 през март. Прогнозата за април обаче е за повишаване, което по отношение на мартенските равнища ще е с близо 17 на 100, а по отношение на сегашните скокът ще е с 4 %. От държавния снабдител разясняват, че покачването е реалност на фона на поскъпващия природен газ в Европа и на международните пазари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР