Газовата сделка между България и Турция, която беше една от

...
Газовата сделка между България и Турция, която беше една от
Коментари Харесай

ЕК разследва мащабната газова сделка между България и Турция

Газовата договорка сред България и Турция, която беше една от огромните гордости на служебното държавно управление на Румен Радев, отпред с отрасловия министър Росен Христов, ще бъде разследвана от Европейската комисия. Новината заяви интернационалният енергиен портал ICIS през вчерашния ден, а през днешния ден и Министерство на енергетика удостовери пред Българска национална телевизия, че Европейска комисия е изпратила въпроси до „ Булгаргаз “.

Споразумението, подписано сред българския газов оператор „ Булгаргаз “ и турската „ Боташ “, ще се ревизира, защото е допустимо то да нарушава разпоредбите за конкуренция на общността, съгласно писмото, забелязано ICIS.

То е изпратено по-рано този месец от Генерална дирекция „ Конкуренция “ на Европейски Съюз, която изиска от „ Булгаргаз “ да изпрати обстоен лист с документи, в това число информация, обвързвана със съглашения за доставка с турския оператор „ Боташ “ и резервации на потенциал на турско-българската граница.

Комисията също по този начин желае от „ Булгаргаз “ да даде информация за контракти, които са подписани или се договарят, при които " Булгаргаз " може да работи като извънреден сътрудник или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в Европейски Съюз.

Опасенията са, че българският публичен снабдител може да е единствената основана в Европейски Съюз компания с достъп до природен газ през турската инфраструктура и евентуално настояща като медиатор за газ, обезпечен в Турция и превозен до района.

От " Булгаргаз " не дадоха отговор на въпросите на ICIS досега на обявата.

Когато съглашението беше оповестено за първи път през декември предходната година, Европейската федерация на търговците на сила изрази опасения по отношение на вероятни нарушавания на конкуренцията.

Българското държавно управление, което беше образувано след общите избори през април, също разпореди следствие на договорката за доставка като част от по-широка инспекция на работата на служебното държавно управление с претекста, че липсва бистрота и ще коства милиарди на страната.

Договорът е за интервал от 13 години и разрешава на „ Булгаргаз “ и „ Боташ “ да поделят дневния потенциал на граничния пункт Странджа – Малкочлар. Междусистемната връзка преди този момент беше употребена за превозване на съветски газ в Турция през Трансбалканския водопровод през България.

Съгласно съглашението, „ Булгаргаз “ може да внася LNG в Турция и да изтегля сходно количество регазифициран газ на граничния пункт. „ Боташ “ може да инструктира „ Булгаргаз “ да достави LNG или на турски терминали, или на друго място в Европа.

Освен това туркста компания може да изиска от „ Булгаргаз “ да резервира потенциал през българската преносна система за личните си експортни потребности или за България, или за транспорт на размери до прилежащи страни като Румъния, Сърбия или Гърция.

ICIS напомня, че „ Боташ “ разгласи поредност от нови съглашения за доставка през последните седмици, в това число с купувачи в Унгария, Румъния и Молдова. Очаква се размери да минават директно през България.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР