Газопроводът Балкански поток е свързан с газопреносната мрежа на Булгартрансгаз

...
Газопроводът Балкански поток е свързан с газопреносната мрежа на Булгартрансгаз
Коментари Харесай

Балкански поток е свързан с мрежата, но не с ТЕЦ Варна

Газопроводът " Балкански поток " е обвързван с газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз " на територията на страната на пет места, само че измежду тях не е Топлоелектрическа централа " Варна " на почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган. Това излиза наяве от отговори на Министерството на енергетиката до организация БГНЕС във връзка изказването на съпредседателя на " Демократична България Христо Иванов от предходната седмица, че продължението на " Турски поток " у нас  " има връзка единствено с ТЕЦ-а на Доган ".

Скоростно построената с 2.6 милиарда лева назаем тръба от границата ни с Турция до тази със Сърбия постоянно е подложена на критика, че не обезпечава енергийна самостоятелност на страната, а в противен случай - ускорява съветската търговия с природен газ в Европа, и даже няма отклонения към българските общини по трасето му.

От енергийното ведомство показват, че при тях няма информация за вероятно желание на Топлоелектрическа централа " Варна " да се доставя с природен газ посредством инфраструктурата на " Балкански поток ".

" При съществуване на техническа опция, сдружението може да подписа контракт с снабдител, резервирал потенциал от газопровода. Това са напълно търговски взаимоотношения. Топлоелектрическа централа " Варна " е присъединена към националната преносна система за природен газ при ГРС Страшимирово през 2001 година ", показват от Министерството на енергетиката.

Входната точка на газопровода у нас е при Странджа/Малкочлар, а изходът му е при Киреево/Зайчар. Тръбата е обвързвана към съществуващата газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " на пет места – при компресорна станция (КС) " Странджа ", при Конституционен съд " Лозенец ", в региона на с. Златина, община Провадия, при Конституционен съд " Вълчи дол " и при Конституционен съд " Полски Сеновец ", споделят от енергийното ведомство.

" Тези връзки обезпечават техническа опция за доставка на природен газ до разнообразни консуматори в страната ", добавя се в отговорите, само че се признава, че поради резервирания дълготрайно към този момент на 90 % потенциал на газопровода от съветската " Газпром " и швейцарската МЕТ, това е в действителност съвсем невероятно.

" На процедура дълготрайно резервираният потенциал в размер на 510 689 MВтч на ден на входа и 318 060 МВтч - на изхода, вършат тази техническа опция мъчно осъществима, още повече, че изходният потенциал следва да се увеличи в допълнение след стартирането в употреба на Компресорна станция " Нова Провадия ", декларират от ведомството.

То показва още, че по информация на " Булгартрансгаз " в границите на плана за разширението на газохранилището в Чирен се изследва опцията за свързване на " Балкански поток " с това оборудване посредством нов метафоричен газопровод.

За това намерение газовият оператор заяви при започване на февруари 2021 година в границите на настояването за екооценка на разширението на газохранилището. Плановете са " Чирен " да се свърже с " Балкански поток " с връзки през газопроводите " Враца 1 " и " Враца 2 ", написа Медиапул.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР