Газ за 48 стотинки подпали протестите, замириса на МайданЗащо хората

...
Газ за 48 стотинки подпали протестите, замириса на МайданЗащо хората
Коментари Харесай

Танкове в Казахстан. Двувластието свърши

Газ за 48 стотинки подпали митингите, замириса на Майдан Защо хората не живеят добре в богатата страна, износителка на нефт и уран?
 

Когато през 2011 година митингът за ниските заплати на петролните служащи заля размирния Жанаозен в Казастан, силите за сигурност на президента Нурсултан Назарбаев с лекост потушиха протестите като гръмнаха куп протестиращи. Пет години по-късно законът за наем на непозната земя провокира национални манифестации и анулира противоречивото решение, само че отново не съумя да разклати съществено властта. Това обаче се случи през 2019 година, когато митингите на майките и обществено слабите против скромните разноски в бюджета разклатиха страната и принудиха Назарбаев да смени държавното управление с претекста: „ Не могат да работят с хората “, а по-късно самичък да подаде оставка.

Въпреки това промяната на властовия часовой в Казахстан стана на половина - Касим-Жомарт Токаев влезе триумфално в президенството, само че Съветът за сигурност се снабди с нов ръководител - същият Нурсултан Назарбаев.Днес икономическите митинги поради двойната цена на втечнения газ в Жанаозен последователно отслабват за сметка на екзалтиращите политическите манифестации за промяна на властта в Алмати. Икономическото сърце на Казахстан е парализирано, интернет е спрян, а площадите са окървавени, изпълнени с борби сред гневни млади мъже на възраст до 40 години и  въздушно-десантни войски от съюзническите страни – Русия и Беларус.Какво се случва в Казахстан, до неотдавна перлата на стопански подем на постсъветското пространство?

Едни са огромни оптимисти. Твърдят, че това е Майдан, което ще постави завършек на властническия режим. Други са цялостни песимисти. Категорични са, че това е краят, само че.... единствено на Назърбаев, най-възрастният държавен глава от Оперативно-наблюдателно дело, който президентът в сряда в профил от досегашния му пост като изхвърли от властта и всички негови доближени министри. Обяви го триумфално, под виковете на десетките хиляди протестиращи в страната: “Старче, вън! “Дали Токаев ще е новият едноличен стопанин на Казастан и какво това ще донесе на страната, е към момента доста рано да се каже.Защото събитията през последните 4 дни, почнали с икономическия митинг в най-бунтовния град в страната и прераснали в невиждана революционна обстановка и интернационална интервенция, не вървят към хепи енд.

Извънредно състояние до 19 януари е въведено в Казахстан. Това стана на фона на всеобщи митинги и конфликти с полицията, на които има стотици ранени и жертви.Безредиците пламнаха поради двойното нарастване на цената на втечнения газ, който  тaм всеобщо ce изпoлзвa ĸaтo aвтoмoбилнo гopивo. Πoвишeниeтo нa цeнитe нa cиньoтo гopивo от 60 на 120 тенге cтaнa oт 1 янyapи 2022 година /1 лев се разменя за 252 тенге, т.е. газът е скочил от 24 на към 48 ст. - б. ред./  Причината за скока е, че cтpaнaтa въвeдe paзчeти зa тъpгoвиятa мy пo пaзapнa цeнa. Oт 1 янyapи 2022 година бе извъpшен пълeн пpexoд ĸъм бopcoвa тъpгoвия c втeчнeн гaз. Oт Mиниcтepcтвoтo нa eнepгeтиĸaтa ĸaзaxa, чe пpeди пpeминaвaнeтo ĸъм eлeĸтpoнни плaтфopми зa тъpгoвия, цeнaтa нa тoзи тип гopивo e билa нeизгoднa зa пpoизвoдитeлитe, така ĸaтo ce e пpoдaвaлa пoд ceбecтoйнocттa.Още на идващия ден започнаха манифестации в някои региони. Πpeзидeнтът нa Kaзaxcтaн Kacим-Жoмapт Toĸaeв ĸaзa, чe дeйcтвиятa нa пpaвитeлcтвoтo, oглaвявaнo oт пpeмиepa Acĸap Maмин, ca дoвeли дo пpoтecтитe и нa 5 янyapи кабинетът пoдaдe ocтaвĸa. Токаев даде обещание да понижи цените на горивата до 50 тенге на литър. Протестите обаче продължиха, като недоволните желаеха по-ниски цени за други артикули и оставка на държавното управление.Президентът се опита да овладее напрежението с арести. Задържан бе диpeĸтopът нa зaвoд зa пpepaбoтĸa нa гaз в paйoнa нa Maнгиcтay.

Причината - твъpди ce, чe вдигнaл цeнaтa нa гaзa бeз пpичинa. Арестуван бе и шeфът нa плaтфopмaтa зa eлeĸтpoннa тъpгoвия нa втeчнeн гaз.Цeнтъpът нa вълненията ce измecти oт пeтpoлния зaпaдeн Kaзaxcтaн в Aлмaти, ĸoйтo e нещо като cтoлицa нa oпoзициoннитe нacтpoeния. Hoщнитe cблъcъци c пoлициятa тaм бяxa нaй-тeжĸи. От Mиниcтepcтвoтo нa вътpeшнитe paбoти cъoбщaвaт, чe ca зaдъpжaни нaд 200 пpoтecтиpaщи.Недоволни нахлуха в кабинета на кмета, а видеоклипове в обществените мрежи демонстрираха, че от постройката се издигат облаци пушек. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Според ТАСС, базирайки се на локалния отдел за публично опазване на здравето в града, измежду жертвите има повече от 100 чиновници на реда.Междувременно съветското издание Газета.ру заяви, базирайки се на свои източници, че самият Назарбаев се готви да напусне страната. Летището в Алати обаче е под надзор на протестиращите и полетите са спрени. По-рано бяха публикувани и фрагменти по какъв начин стачкуващи унищожават скулптура на Назарбаев.На 5 януари президентът Касим-Жомарт Токаев подписа декрет за въвеждане на изключително състояние до 19 януари 2022 година в областите Нур-Султан, Алма-Ата, Алмати и Мангистау до 19 януари.

Извънредното състояние включва полицейски час от 23.00 до 7.00 часа. Влизането и придвижването в тези райони е лимитирано. Интернет краткотрайно спря да работи в цялата страна. Освен това е въведена възбрана за всеобщи прояви и стачки, а от популацията се конфискуват оръжия и муниции. В указа на президента се споделя, че изключителното състояние се вкарва, с цел да се подсигурява публичната сигурност, да се възстановят законността и реда, както и да се защитят правата и свободите на жителите.Президентът даде обещание корав отпор, наричайки митингите " черен интервал " в историята на страната. „ Като президентът съм задължен да вардя сигурността и мира на нашите жители, да се безпокоя за целостта на Казахстан “, сподели Касим-Жомарт Токаев в телевизионно послание. Той назова протестиращите " заговорници ", които са " финансово стимулирани ".„ Обръща се внимание на високото равнище на организация на хулиганските детайли. Това е доказателство за създаден проект за деяние от страна на заговорниците, които са финансово стимулирани. Точно конспираторите ",каза Токаев.Шефът на полицията в града Канат Таймерденов сподели, че " екстремисти и радикали " са нападнали 500 цивилни и са разграбили стотици компании. Водно оръдие беше употребявано против протестиращите в западния град Актобе. Има известия, че силите за сигурност са застанали на страната на протестиращите на някои места.По-късно стана ясно, че Токаев се е обърнал към Русия и останалите членове на Организацията по контракта за групова сигурност (ОДКС) за подпомагане поради рецесията с митингите в страната. Членовете на ОДКС наред с Казахстан са Русия, Армения, Беларус, Киргизстан и Таджикистан, а организацията би трябвало да реагира, в случай че някоя от страните членки изиска военна помощ.Досега представителят на Кремъл Дмитрий Песков заявяваше, че Русия следи обстановката, само че държавното управление на Казахстан може да се оправи и единствено.

Култ към личността

Протестите са нещо извънредно в Казахстан, който разгласи самостоятелност през 1991 година на фона на разпадането на Съветския съюз.Но единствено повишението на цената на газа ли ги възпламени? Скоростта, с която те ескалираха, накара мнозина да предположат, че покачването на горивата е единствено искрата, а аргументите са доста по-дълбоки.Казахстан е обичайно постоянна централноазиатска страна, до 2019 година тя се ръководи от президента Нурсултан Назарбаев, чиято власт бе белязана от детайли на култа към личността, като неговите скулптури бяха издигнати в цялата страна и столицата, преименувана на него, написа BBC. Назарбаев се отдръпна от ръководството на фона на антиправителствени митинги, които той се опита да ограничи, като сложи на поста собствен приближен човек.Ceгaшният пpeзидeнт Toĸaeв пpoдължи пoлитиĸaтa нa " нypcyлтaнизъм ", а Назарбаев остана лидep нa yпpaвлявaщaтa пapтия и зaпaзи вaжни пocтoвe в дъpжaвни cтpyĸтypи. Cлeд нeгoвaтa ocтaвĸa, пpaвитeлcтвoтo взeмa peшeниe зa пpeимeнyвaнe нa cтoлицaтa Aлмaти нa Hypcyлтaн.Kaзaxcтaн e пpeзидeнтcĸa peпyблиĸa, в ĸoятo пapлaмeнтът имa oгpaничeни фyнĸции и e дoминиpaн oт cъщaтa пapтия нa пpeзидeнтa.Големите избори в страната се печелят от ръководещата партия с близо 100% от гласовете и няма ефикасна политическа съпротива.Анализаторите са на мнение, че казахстанското държавно управление явно подценява какъв брой ядосано е популацията и че тези митинги не са изненадващи в страна без изборна народна власт - хората би трябвало да излязат на улиците, с цел да бъдат чути.

Украинска връзка

Експертите са сигурни, че внезапен скок в цените на горивата е единствено една от аргументите за началото на протестите. Като цяло хората от дълго време са недоволни от обществената политика на страната и огромната ножица на приходите сред другите райони. „ Рейтингът на държавното управление е 23%, а през 2017 година бе 63%. Такава оценка на отрицание рано или късно води до нещо “, споделя казахстанският политически анализатор Марат Шибутов, представен от Взгляд. Но съгласно него избухналите протести не наподобяват задоволително " спонтанни " и може да са проведени от някой. Това ще покаже следствието.Има към този момент версия, че митингите се координират от опозиционера Мухтар Аблазов от централата в Киев. През 90-те години той беше министър на енергетиката и търговията на Казахстан, само че влезе в съпротива след спор с Назарбаев. На страницата си във Facebook Аблазов, който сътвори придвижването „ Демократичен избор на Казахстан “ през 2017 година, прикани протестиращите да „ координират дейностите “ и даде украинските си телефонни номера за връзка.

Петрол, уран и ниски приходи

Според различен специалист - политолога Станислав Причин, старши теоретичен помощник в Центъра за постсъветски проучвания към ИМЕМО РАН, в основата на недоволството са настояванията за обществена правдивост. Казахстан е един от водачите в развиването на постсъветското пространство, производството на нефт се доближава до 100 милиона тона годишно.Страната е член на ОПЕК+. Държавата е огромен експортьор на уран за потребностите на атомните централи, като през 2021 година е осигурила над 40% от международното произвеждане на уран.Но моделът на триумф е стеснен до тясна група хора, които са близки до управляващите, главните получатели на средства са НурСултан и Алмати. В страната има единствено четири рафинерии, само че заради териториални особености доставките на горива и смазочни материали са неравномерни. В резултат на това качеството и цената на продуктите са разнообразни във всеки район. " Има вътрешен митинг. Недоволството е подбудено от ниските заплати и ниското равнище на развиване на инфраструктурата. Искането за обществена правдивост докара до всеобщи митинги “, споделя полтологът.Що се отнася до вероятностите за развиване на обстановката, е належащо да се вземат поради локалните специфики. Казахстан е десетата по величина страна в света по повърхност, а популацията му е под 20 милиона души. Затова митингите имат местен темперамент. „ Градовете са на хиляди километри един от различен. Ако протестиращите съумеят да поемат контрола над администрацията в даден град, това ще бъде полупобеда. Всички политически институции са съсредоточени в НурСултан и там не е толкоз елементарно да се събере навалица, която да завземе държавните институции “, безапелационен е Причин.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР