Гъсти, плътни, гладки и блестящи коси. С това могат да

...
Гъсти, плътни, гладки и блестящи коси. С това могат да
Коментари Харесай

Ето ги тайните на азиатките за красива и блестяща коса

Гъсти, плътни, гладки и блестящи коси. С това могат да се похвалят дамите от източните култури. Японки, корейки, китайки, тайванки... всички те имат естествено блестяща, здрава и постепенно побеляваща коса, тъй като знаят по какъв начин да се грижат за нея.

Ето някои от тайните им:

Многостепенно измиване на главата

Миенето на косата с шампоан за азиатските дами е специфичен обред. На първо място те деликатно сресват косата си. След това щедро я навлажняват с топла вода, тъй че всеки кичур да се намокри вярно - по този начин космите ще поемат нужната влага и шампоанът ще се разпредели отмерено.

Шампоанът се втрива усърдно сред пръстите и се нанася върху скалпа и корените с масажни придвижвания, тъй като точно тук се натрупва себум, който би трябвало да се отмие. Често към този развой са свързани специфични четки и дюзи - доста гъстата коса не се изплаква елементарно. След това идва ред на маска или еликсир - те към този момент се ползват по дължината, без да допират кожата. И най-после - противоположен душ, тъй че кутикулите да се затворят.
Снимка: shutterstock  Ето ги тайните на азиатките за красива и блестяща коса
Шампоанът зависи от скалпа

Манията за съвършена коса при азиатците се простира до скалпа. Което е вярно, тъй като космените фоликули са там. Много корейски и японски шампоани се създават не съгласно вида коса (като нашата), а от вида на скалпа: изсъхнал, лоен или сензитивен. Има даже специфични артикули срещу стареене.

Пилинг на скалпа

Напълно разумно разследване от предходния абзац. Ако пилинг, скраб и маски с киселини за скалпа не участват на нашите лавици, то за Корея и Япония това са естествени и даже наложителни артикули. Те усъвършенстват кръвообращението и оказват помощ на кожата да се почисти по-добре. Правило: те също би трябвало да се сортират съгласно вида на скалпа, а процедурите би трябвало да се вършат не повече от 1-2 пъти седмично.

Масло от камелия

Японска/корейска и застояла прическа са две несъвместими понятия. До вечерта косата престава да е лека и се омазни? Измийте косата си още веднъж, споделят те. И с цел да може честото измиване да не изсуши кичурите, маслото от камелия се нанася върху леко влажна коса. Съдържа доста олеинова и други мастни киселини, сквален и биофлавоноиди, които предотвратяват разрушаването на скалпа.

Оризова вода

И това е същинска загадка с народен привкус. Традицията да се мие косата с оризов бульон към момента се съхранява в доста провинции на Азия. Оризовата вода съдържа огромен брой потребни за косата витамини и минерали. Страхувате се от сходни опити? Просто пробвайте да изплакнете косата си с оризов бульон след обикновено измиване.

Здравословно хранене

Красотата на косата (и кожата) стартира от вътрешната страна! Следователно, колкото и изтъркано да звучи, би трябвало да се храните рационално - при азиатците това се дължи на традицията. Поясняваме: приказваме за артикули, които са потребни особено за косата.

В азиатската диета доминират морските блага. А рибеното масло е значим източник на омега мастни киселини, без които косата няма да е мощна и блестяща, който каквото и да споделя. Плюс това те получават витамин В6 (ориз, картофи, спанак, аспержи, ядки) и В12 (риба, птици, месо и морски водорасли).
Снимка: shutterstock  Ето ги тайните на азиатките за красива и блестяща коса

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР