Гъстата кръв е разговорен термин, човек не може да види

...
Гъстата кръв е разговорен термин, човек не може да види
Коментари Харесай

Най-полезният зеленчук за сърце и кръвоносни съдове за хората над 40 години

Гъстата кръв е всекидневен термин, човек не може да види каква е кръвта му и да реши дали е в нормата. Само с резултати от лабораторните проучвания може да се разбере, че процесът на кръвосъсирването се е нараснал в кръвта.
За страдание, нашият живот е много пай, приблизително към - 70-80 години. Но с цел да достигнем тази възраст и да се надяваме и на още дългоденствие, би трябвало да пазим тялото си и да живеем без съществени болести.
В този ред на мисли има един зарзават, който е добре да включите в диетата си, в случай че към този момент сте навършили 40 години, защото е извънредно потребен за сърцето и кръвоносни съдове.
Цвеклото би трябвало да бъде в храната на хора над 40 години.
Не забравяйте да включите в ежедневната си диета цвекло. Този зарзават е подарък от Бога, както доста други артикули. Но силата му е точно, че оказва помощ на кръвта и сърцето.
Кръвоносната система работи непрестанно, доставя "храна " на всяка клетка от нашето тяло, доставя ѝ и О2. Поради тази причина самата тя е подложена на голямо натоварване.
Как да си извършите салата от цвекло за сърце и съдове
Задължително изискване е да се вари в цвеклото с кората, тъй че бульонът да получи всички изгоди. След това ние просто взимаме свареното цвекло и го настъргваме на едро ренде, прибавете по избор кисело мляко или масло.
Салата се приема преди закуска, като най-добре е да се хапнат зърнени храни. Например овесена каша.
Ежедневната консумация на цвекло предотвратява обвързваните с възрастта промени в кръвоносните съдове, възстановява състава на кръвта, укрепва сърдечния мускул.
Най-вкусно е цвеклото с размер не по-голям от 8см, тъмночервено и ослепително след разсичане, отмерено оцветено. Ако оцветяването е неясно и неравномерно значи, че това цвекло има доста целулоза, която е тежка за храносмилане и елементарно ферментира, което води до неприятни чувства.
Квасът от алено цвекло оказва помощ при лекуване на анемии, предотвратява образуването на тромби, предотвратява развиването на неподходящи бактерии, оказва помощ за по-добра работа на черния дроб и бъбреците. Най-добре е да се пие половин чаша два пъти на ден, преди хранене.
Нужни артикули (за 3 литра квас):
1. 3-4кг алено цвекло (избирай междинни на величина, твърди, свежи глави)
2. 5-6 огромни скилидки чесън
3. 2-3 огромни дафинови листа
4. 10-12 топчета бахар
5. 2-3см корен от джинджифил
6. 2-3 супени лъжици естествен ябълков оцет (мътен, с майка)
7. 3-4 литра чиста, най-добре изворна вода (без хлор).
Приготвяне:
Ще се нуждаете от чист 5-7 литров съд – емайлирана тенджера или от неръждавейка, или огромен стъклен буркан/глинено гърне.
Изтъркайте с гъба или четка цвеклото, след което го нарежете на филийки с дебелина ок. 5мм. Можете и да го обелите, в случай че смятате, че е по-правилно.
Обелете чесъна и разрежете всяка скилидка на 4.
Обелете джинджифила и го нарежете на тънки ивички.
Сложете в буркана нарязаното цвекло, чесъна, джинджифила, прибавете дафиновите листа и бахара, налей толкоз вода, че да покрие съставките, долей ябълковия оцет. Сложете от горната страна чинийка, поставете върху нея нещо тежко (напр. камък), с цел да не изплуват резените на повърхността. Поставете съда на топло – например покрай печката в кухнята, или към радиатора.
Изчакайте 3-5 дни. Притискайте понякога чинийката, с цел да разбъркате внимателно кваса.
По време на ферментацията на повърхността евентуално ще се образува пяна (бяла, бежава, кафеникава) – събирайте я и изхвърляйте – това е обикновено. След 3-ия ден започнете да пробвате кваса – в разнообразни условия (топлина, мокрота, проветривост и т.н.) квасът узрява за друго време, по тази причина не може да се дадат точни данни по кое време е подготвен, само че ето какво се чака от кваса, с цел да определите дали е подготвен.
А ето и признаците:
Върху кваса е престанала да се образува пяна (значи ферментацията е приключила)
Квасът е набрал сладникаво - кисел усет
Станал е по-гъст
Цветът на кваса се е наситил дотолкоз, че сипвайки го в стъклена чаша и разклащайки я, като че ли искаш да почустваш аромата на вино, на стените на чашата остава ярко виолетов филм
Вкусът му е мощен, кондензиран, с кисело-сладко-джинджифилено-чеснов мирис.
Не бързайте – в случай че мислите, че още не е задоволително благоуханен и кондензиран – изчакай ден-два, на кваса няма да му навреди.
Когато прецените, че квасът е подготвен, е време да го прецедите. През гъсто решето, или решето с парче марля, прецедете цялата течност. Налейте я в стъклени бутилки или буркани. Ако има късмет да изпиете цялото количество в продължение на седмица, можете да не го прибирате в хладилника и да не затваряте съдовете. В противоположен случай затворете съда и сложете кваса в хладилника, с цел да може да го пиете, когато намерите за добре. Вадейки кваса от хладилника, дайте му късмет да се затопли до стайна температура – тогава ароматът и усетът са най-приятни и наситени.
Ако сте стигнали до този миг, евентуално се чудите, какво да извършите със самото цвекло, което е останало след прецеждането на кваса. Има няколко разновидността:
1. Пускате цвеклото през сокоизстисквачка и прибавяте сока към кваса.
2. Стържете цвеклото на ренде, добавяте настъргана ябълка, ситно нарязан крумид лук, сок от лимон, студено пресовано олио или зехтин, може да добавите натрошени орехи и малко майонеза. И става страхотна салата.
3. Някои наново заливат цвеклото и вършат втора мая
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР