Гърция трескаво търси работна ръка за лятото: 50 000 са

...
Гърция трескаво търси работна ръка за лятото: 50 000 са
Коментари Харесай

50 000 незаети места: Гърция трескаво търси келнери, камериерки, бармани, готвачи

Гърция трескаво търси работна ръка за лятото: 50 000 са незаетите места в хотелите, питейните заведения и заведенията за хранене. Гръцките острови чакат рекорден брой туристи, само че на всички места липсват келнери, камериерки, бармани, готвачи.

През този летен сезон Гърция желае да означи рекордни триумфи в областта на туризма. Но Сотирис Цуганелис, който има два хотела на остров Миконос, е скептично надъхан. Резервациите към този момент са надхвърлили равнищата отпреди пандемията, островът чака нов посетителски връх. Това обаче е единствено едната страна, показва Цуганелис и споделя: " Търся трескаво личен състав ".

Спешно се търси работна ръка за лятото

Неговият случай напълно не е индивидуален - острови като Миконос, Санторини, Парос или Кос чакат голям брой туристи, само че на всички места липсват готвачи, келнери, камериерки и бармани. В сферата има 50 000 незаети работни места, оповестяват от Съюза на гръцките туристически компании. Особено доста фрагменти се търсят на Халкидики, Крит, Родос, Санторини и Миконос.

Трудностите при намирането на личен състав са най-малко на пръв взор изненадващи, защото сега безработицата в Гърция (12,8%) е най-високата в Европейски Съюз. По публични статистически данни към 603 000 души в Гърция са без работа.

Както пишат немските издания RND и " Кьолнер Щатанцайгер ", две са главните аргументи за проблемите при намирането на фрагменти в туристическия отрасъл. Едната е обвързвана с пандемията: по време на локдауна през 2020 година доста чиновници от сферата си потърсиха работа в други браншове. В множеството случаи в този момент те получават по-добро възнаграждение, а и не работят единствено сезонно, заради което не обмислят да се завърнат в туристическия бизнес. Втората причина се крие в ниското възнаграждение и неприятните условия на труд. Работата в туризма не е атрактивна най-много поради продължителното и нерагламентирано работно време, което не намира отражение в заплащането.

От 1 май държавното управление усили размера на минималната работна заплата от 663 на 713 евро бруто. Но инфлацията на часа " изяжда " нарастването: през април тя доближи 10,2 %, което е най-високото ѝ ниво от 27 години насам. Към всичко това би трябвало да се прибавят и високите наеми по курортите, където притежателите избират да дават парцелите си на туристи, заради което локалните служащи просто не могат да си намерят жилище на умерена цена.

Търси се решение

От гръцките министерства на труда и на туризма оповестиха, че търсят решение. До края на май хотелиерските и ресторантьорските компании би трябвало да разгласят пред Агенцията по труда всички свободни работни места. Оттам нататък управляващите би трябвало да им предложат квалифицирани фрагменти доникъде на юни. Планирано е и основаването на национална електронна трудова борса.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР