Гърция спря вноса на свинско от България, гръмнаха гръците медии.

...
Гърция спря вноса на свинско от България, гръмнаха гръците медии.
Коментари Харесай

Гръцки медии : Забранихме вноса на свинско от България. Земеделското министерство: Забранено е само внасянето

Гърция спря вноса на свинско от България, гръмнаха гръците медии. По-късно българското министерство на земеделието ги опроверга.

Гръцки медии написаха, че страната е забранила вноса на свинско месо от България. Строги инспекции са въведени на граничните пунктове. Под цялостна възбрана е вносът на свинско месо и артикули, съобщи БНР.

Вземат се превантивни ограничения против разпространяването на африканската чума по свинете. Силен е контролът на управляващите и в пограничните региони с България, написаха още медиите в южната ни съседка.

Агенцията по сигурност на храните в Гърция вкара изключителни ограничения по надзор след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.

Няма регистриран случай в Гърция, обявиха пред медиите от аграрното министерство. Специалисти допускат, че е въпрос на време вирусът да засегне и свинефермите в Гърция.

В пограничните региони е натрапен непоколебим надзор. Всички притежатели на свинеферми са осведомени и задължени да вземат превантивни ограничения. Екипи на експерти са в непрекъснат контакт с фермерите и правят проучвания на свинете.

Проверяват също за документи свинете в кланиците.

Премиерът Кириакос Мицотакис се осведоми персонално за използване на ограниченията против разпространяването на африканската чума по свинете.

От Министерството на земеделието опровергаха информацията за възбрана на вноса на свинско месо от България в Гърция, осведоми Би Ти Ви.

В гръцките медии се цитира изявление на българския аграрни министър от предходната седмица в Народното събрание.

Както " 24 часа " написа, в петък министър Десислава Танева заяви, че в Гърция е безусловно неразрешено внасянето на свинско месо от България, а не вноса на такова.

Гърция обаче предприе всички вероятни ограничения да спре разпространяването на чумата в гръцките свиневъдни предприятия.

Всички коли, които минават границата, се дезинфекцират.

Придвижването на свине - за кръвопролитие, отглеждане или угояване, става единствено с публични ветеринарни документи. Създава се карантинна зона за новородени животни във фермите.

Забранява се преместването на дивеч в месопреработвателни предприятия, както и в свинеферми. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР