Гърция ще загуби контрол над много от островите в Средиземно

...
Гърция ще загуби контрол над много от островите в Средиземно
Коментари Харесай

Гърция ще загуби много острови, ако влезе във война с Турция

Гърция ще загуби надзор над доста от островите в Средиземно море и Западна Тракия, в случай че реши да влезе във война против Турция. Това съобщи турският анализатор по сигурността и пенсиониран полковник Юнал Атабай, съобщи „ Дейли Сабах”.

Той сподели, че Гърция в никакъв случай не се е борила за земите, над които има надзор след оповестяването на самостоятелност през 1830 година „ Гърция е привикнала да печели на масата (за преговори) и желае да резервира този табиет и днес”, уточни Юнал Атабай, съгласно който Атина се пробва да завоюва от усилването на напрежението сред двете страни.

Според турския боен специалист Турция може да предприеме военни дейности против Гърция, в случай че се нарушат правата ѝ, макар че Анкара се застъпва за намиране на дипломатическо решение. Юнал Атабай уточни, че Гърция нарушава интернационалните морски закони, пробвайки се да откри континентален шелф посредством своите острови, което е нелегално.

„ Морските закони споделят, че островите не могат да имат континентален шелф. Гърция обаче твърди, че островите Крит и Родос имат личен континентален шелф”, уточни военният анализатор. Напрежението сред Турция и Гърция остава високо поради сондажните действия на Анкара, която неотдавна разгласи, че в Черно море е разкрила големи находища на природен газ. През предходната година някогашната външна министърка на Гърция Теодора Бакояни съобщи, че Гърция ще остане сама, в случай че влезе във война против Турция, тъй като „ никой няма да пожертва себе си”, с цел да помогне на гърците.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР