Гърция се подготвя за перспективата официална Анкара да „тества“ току-що

...
Гърция се подготвя за перспективата официална Анкара да „тества“ току-що
Коментари Харесай

Изостря се напрежението между Гърция и Турция

Гърция се приготвя за вероятността публична Анкара да „ тества “ преди малко утвърденото съглашение за защита сред Атина и Париж посредством ескалация на напрежението в Егейско море или в Източното Средиземноморие, означават в редакцията на електронното издание на вестник Kathimerini, съобщи организация „ Фокус “.

Съобщението за проучвателен транспортен съд „ Оруч Реис “, който прави „ проучвателна работа “ на север от Кипър, също е показателно за желанията на Турция.

Турският президент се озова в сложна позиция след последните събития, защото Атина се укрепва във военно отношение с придобиването на три френски фрегати, както и на шест спомагателни изтребителите Rafale, с които общият им брой доближи до 24. Страната има алтернатива за доставка на корвети и четвърта фрегата, с което ще бъде изменен салдото на силите в района.

Клаузата на взаимопомощ в съглашението с Париж беше необятно отразена в турските медии.

В допълнение към стратегическия темперамент на пакта с Франция, Гърция укрепва връзките с Вашингтон с идното петгодишно удължение на Споразумението за взаимна защита и съдействие (MDCA).

От друга страна, Ердоган към момента има проблеми с администрацията на Джо Байдън след положителните връзки с Доналд Тръмп. Ангела Меркел, която знаеше по какъв начин да комуникира с Ердоган, е на път да излезе от политиката, а какво ще бъде отношението към Анкара на нейния наследик към този момент остава неразбираемо. Ердоган има влошени връзки и с президента на Франция Еманюел Макрон.

В този смисъл има опасения по отношение на опцията Ердоган да се опита да увеличи напрежението, като се върне към позицията си през 2020 година, с цел да покаже, че френско-гръцката договорка е недействителна.

Най-опасният сюжет е Турция да разположи плаваща сондажна платформа в региони, където „ Оруч Реис “ е провеждал проучвания. Второ, тя може да изпраща риболовен лодки в териториалните води на Гърция: неотдавна гръцкото посолство в Анкара стачкува против противозаконния лов на риба с турски риболовни лодки, съпроводени от кораби на бреговата защита на Турция.

Нещо повече, Турция избра да възобнови въпроса за „ демилитаризацията “ на източните егейски острови на Гърция, стигайки до такава степен, че в писмо от своя непрекъснат представител до Организация на обединените нации съобщи, че демилитаризацията е изискване за гръцкия суверенитет над тях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР