Гърция прехвърли непридружени деца от пренаселените мигрантски лагери към Люксембург

...
Гърция прехвърли непридружени деца от пренаселените мигрантски лагери към Люксембург
Коментари Харесай

Гърция прехвърля първата група деца бежанци в страни от ЕС

Гърция трансферира непридружени деца от пренаселените мигрантски лагери към Люксембург в сряда, първото от повече от 1000, които се форсират на фона на опасенията по отношение на въздействието на ковид върху уязвимите групи, оповестява " Ройтерс ".

Очаква се друга група от 50 деца да лети от Атина към Германия в събота, а още 20 ще се насочат към Швейцария на по-късна дата. Гърция се надява идващите месеци да реалокира към 1600 непридружени малолетни.

Поне 5 200 деца мигранти от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка живеят сега в Гърция, доста от тях при тежки условия в лагери на острови в Егейско море.

Заместник-министърът на миграцията Гиоргос Кумуцакос съобщи, че въпреки броят на децата да е дребен, това изпраща мощно обръщение за останалите да следват образеца на Люксембург, тъй като Гърция в този момент би трябвало да понася несъразмерен дял от тежестта с бежанците.

" Гърция е изправена пред рецесия в границите на рецесия - миграцията и пандемията дружно. Комбинацията прави една така и така сложна обстановка още по-сложна ", разяснява той.

След като наложи обсада още първоначално, Гърция устоя на коронавирусната пандемия относително добре спрямо доста други европейски страни с 2170 доказани случая и 101 смъртни случая досега. Очаква се нейната стопанска система, след десетилетия криза и след дълговата рецесия, да пострада съществено и от срив в туристическите резервации.

Хюман Райтс Уоч прикани Гърция тази седмица да освободи всички непридружени малолетни лица, като съобщи, че задържането им в пренаселени лагери или в полицейските килии покачва риска те да се заразят с COVID-19.

Стотици хиляди мигранти и бежанци, които бягат от споровете и бедността в своите страни, използваха Гърция като трамплин към други европейски страни през 2015 и 2016 година, когато съглашението сред Европейски Съюз и Турция съвсем спря потока.

Сега Турция е хазаин на към 3,4 милиона бежанци и мигранти, до момента в който в Гърция има към 120 000, които чакат да им бъдат прегледани молбите за леговище. Много от тях са в пренаселени лагери на пет острова в Егейско море, където организации сигнализират, че изискванията за живот са тежки.

Редица европейски страни показаха подготвеност да одобряват непринудено част от тях, в това число Италия, Финландия, Сърбия, Ирландия и Португалия, настояват гръцките представители. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР