Гърция предлага на Австрия и Германия изграждането на пряка електрическа

...
Гърция предлага на Австрия и Германия изграждането на пряка електрическа
Коментари Харесай

Гърция предлага да изнася електричество в Австрия и Германия


Гърция предлага на Австрия и Германия построяването на директна електрическа връзка с Гърция с първичен потенциал от 4 гигавата, съобщи гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас през днешния ден на форума за възобновими енергийни източници и запазване на сила Renewable & Storage Forum в Атина, заяви АНА-МПА.

„ Това не е елементарен план, само че в Южна Германия има огромна потребност от зелена сила, която може да бъде предоставена от Гърция “, сподели Скрекас и добави, че на идващ стадий потенциалът на далекопровода може да бъде повишен до 9 гигавата.

Той напомни, че съгласно съществуващото обмисляне ще нарасне двойно и тройно опцията за транспорт на електрическа енергия посредством връзките през България (от първото тримесечие на 2023 г.), Северна Македония, Албания и Италия.

Гръцкият министър на енергетиката се спря и на положението на енергийния пазар и сподели, че където се генерират свръхпечалби, те ще бъдат отнети и върнати на потребителите. Скрекас цитира данни, съгласно които от началото на годината в Гърция са отпуснати 7 милиарда евро на потребителите на електрическа енергия, от които 2,3 милиарда са от бюджета, а останалите от връщане на свръхпечалби и от търгове за въглеродни квоти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР