Гърция показа най-добре как се надвива прословутия инат на комшиите,

...
Гърция показа най-добре как се надвива прословутия инат на комшиите,
Коментари Харесай

Ке запре ли Гоце Македонија за Европа?

Гърция сподели най-добре по какъв начин се надделява прословутия дебелоглав на комшиите, за които още сме " бугари фашисти " Заради историческата свада чий е войводата, София може да откаже да лобира за Скопие в Брюксел   
Може ли разправиите сред историците - чий е Гоце Делчев, да накарат България да спре Северна Македония за Европейския съюз? Засега този въпрос наподобява прекомерно преувеличен, само че доста скоро може да се окаже изключително настоящ и обезпокоителен за западните ни съседи.

Дотук стана ясно, че основаната по силата на член 12 от Договора за добросъседство сред София и Скопие от 1 август 2017 година взаимна междуправителствена комисия е " пунта мара " (ако употребяваме речника на премиера Бойко Борисов). Поне във връзка с всички противоречиви моменти в исторически проект. След като криво- ляво оправиха античната история, умните глави от наша и северномакедонска страна се договориха двете страни да празнуват дружно цар Самуил, Свети Климент и Свети Наум. Разбирателството обаче завърши сега, когато се стигна до Гоце Делчев.     
За българската страна всичко е пределно ясно и несъмнено. Легендарният челник, лидер и идеолог на българските македоно-одрински революционни комитети, постоянно се е наричал българин. Той е учил е в екзархийско българско учебно заведение, а по-късно и във военното учебно заведение в София. Бил е преподавател 2-3 пъти в Щип, в Банско, където е преподавал български език и литература.  
Да, но северномакедонците не желаят и да чуят, че би трябвало да признаят Гоце за българин. Все отново поради тезата му, че е по-разумно и действително Македония да извюва самостоятелност от Османската империя като независима страна, а не като част от България, Делчев е измежду стълбовете на македонизма, на който се крепи младата страна на западните си съседи.

Ситуацията е патова от позиция на учените, които вземат участие в комисията

Нашите знаят, че са прави и ще бъдат линчувани, в случай че създадат крачка обратно. Колегите им от Скопие знаят, че тезата им е куха, само че също ще бъдат разпънати на кръст, в случай че си признаят.
Иначе истината най-добре си проличава в думите на
идеолога и уредник на антибългарските репресии в Македония след Втората международна война Лазар Кулишевски.
През 1946 година, когато комунистическата власт в България дава костите на войводата на Македония, Кулишевски споделя, че " Гоце Делчев е един българин, без значение за освободителните битки ".
Истината обаче няма значение за Скопие, където към този момент порастват четири генерации след Втората международна война, образовани и възпитавани, че нямат нищо общо с България.
Първият урок в учебниците на Северна Македония, в който се разказват българите, гласи:

" българите са номадско племе, по генезис татаро-турско-монголско "

Винаги, когато България бъде похвалена, че е избавила своите евреи, от западната ни съседка не пропущат да припомнят, че македонските евреи са пратени в концлагерите със съдействието на " окупационните български войски ".
Общата ни история пък в главите на западните ни съседи е една велика македонска история, в която чат пат се показваме и ние.
Надеждите за съгласие наподобяват цялостна фантазия, само че може би казусът е в неверния метод на България. Ние първи признахме някогашната югославска република като нова страна. Пак ние даваме по облекчена процедура български паспорти на македонците, които желаят да пътуват свободно в Европа, само че когато седнат на маса, псуват " бугарите фашисти ".
Като министър председател, по време на българското европредседателство Бойко Борисов даваше благо и драго Атина и Скопие най-сетне да си свидлив ръцете и прекръстената в Северна Македония наша западна съседка да види небосвод към Европейски Съюз и НАТО.
Горчивата истина е, че македонците очевидно не схващат от положително. В отношението към тях евентуално би трябвало да се поучим от Гърция. Която беше непреклонна във връзка с мераците на Скопие да прилапа Александър Велики и цялата антична история за своя приложимост.
Макар и със скърцане на зъби, макетата махнаха Звездата на Вергина от националното си знаме, смъкнаха и табелите с надпис " Александър Велики " от летището в Скопие. Накрая преглътнаха и  прекръстването на страната в Северна Македония, като нищо можеха да са и Горна.
Западните ни съседи може да са нагли, само че добре схващат, че против ръжен не се рита.
Затова в този момент може да звучи много екзотично настояването на Волен Сидеров българското държавно управление да изиска да се подпише анекс към контракта за добросъседство сред София и Скопие, само че скоро може да се окаже всенародно предпочитание.
Предложението на водача на " Атака " е въпросният анекс да задължи двете страни исторически персони и събития да се афишират за общи единствено с решение на междудържавната комисия. След това се внася възбрана тези персони да бъдат използвани от която и да е от двете страни без общо единодушие. " По този метод предотвратяваме бъдещи мотиви за напрежение, приложимост на исторически събития и персони от страна на македонски политици или общественици. Показваме, че нещата би трябвало да се правят на каузи, а не на приказки или по телевизионни студиа ", аргументира се Сидеров.
В сходен дух звучат изявленията и на вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов, който също счита, че не би трябвало да се церемоним доста с ината на македонците.
При това

в този момент е идеалният миг да хванем на тясно западните ни съседи
 
" Северна Македония не може да откаже да се напише този анекс, тъй като чакат нашето утвърждение за Европейски Съюз. Това е изискването - подписвайте анекса, ние ви поддържаме за Европейски Съюз ", непосредствено обясни Сидеров за какво македонците са в поза сутерен.
При това европейската вероятност за Скопие наподобява все по-мъглява.
На извършения във вторник Съвет на Европейския съюз седем страни-членки се оповестиха изрично срещу започване на присъединителни договаряния с Македония и Албания. Душманите на Скопие и Тирана са локомотивете на Европейски Съюз Франция и Германия, дружно с Холандия, Дания, Люксембург, Белгия и Испания. Многозначително е, че България и Гърция са били пас.
Страните-членки на Европейски Съюз ще обсъдят въпроса още веднъж през октомври 2019 година, само че възможностите тогава за друго решение не са огромни.
В Северна Македония и Албания към този момент се чуха гласове, че в случай че и наесен не чуят съответна дата по кое време могат да влязат в Европейски Съюз, евроскептиците в двете страни ще вземат връх.
Ако управляващите в Скопие, отпред със Зоран Заев, са рационални, те би трябвало да се влачат по стомах, само че да трансфорат София и Атина в свои гневни лобисти пред Брюксел до есента, считат специалисти и дипломати. В противоположен случай Северна Македония постепенно и несъмнено ще се насочи в девета глуха на Европа. И Гоце Делчев с нищо няма да им е отговорен.

ОЧАКВАЙТЕ: Какво мисли по въпроса историкът проф. Иван Илчев!

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР