Гърция обяви днес финансови стимули за покупка на електрически коли,

...
Гърция обяви днес финансови стимули за покупка на електрически коли,
Коментари Харесай

Гърция обяви стимули за покупка на електровозила

Гърция разгласи през днешния ден финансови тласъци за покупка на електрически коли, мотоциклети и колела, като част от 10-годишния си проект за понижаване на въглеродните излъчвания, съобщи Ройтерс.

Към момента Гърция едвам към 1000 електрическия автомобил – 0,3% от колите по пътищата, което е доста дребен % спрямо други членки на Европейски Съюз, като Германия, където такива са 10 на 100 от колите.

Представяйки проекта, министър председателят Кириакос Мицотакис съобщи, че страната му ще се стреми всяка трета новозакупена кола към 2030 година да се задвижва от електричество.

Субсидираме покупката на нови типове коли със 100 милиона евро за 18 месеца на първия стадий, сподели Мицотакис.

Германия дава до 6000 евро дотация за покупка на нов електрически автомобил

Очаква се това да покрие 25% от цената за към 14 000 нови електрически автомобила, добави министър председателят.

Планът включва още дотации за покупка на електрически таксита и електрически мотоциклети, както и за основаване на зарядни станции в страната.

Шофьорите на новите електровозила няма да заплащат за паркинг две години.

За да извърши климатичните цели на Европейски Съюз до 2030 година, Гърция също така даде обещание да закрие всичките си топлоцентрали на въглища, с изключение на една, до 2023 година Гръцките Топлоелектрическа централа употребяват главно лигнитни въглища, които мощно замърсяват. Повечето са ситуирани в Северна Гърция и в южен Пелопонес.

Мицотакис разгласи още данъчни облекчения за нови фабрики, които ще създават електрически автомобили в тези райони, отбелязва БНР.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР