Гърция, Кипър и Израел ще продължат да работят заедно по

...
Гърция, Кипър и Израел ще продължат да работят заедно по
Коментари Харесай

Гърция, Кипър и Израел ще прилагат обща енергийна стратегия

Гърция, Кипър и Израел ще продължат да работят дружно по планове за газопроводи, до момента в който европейската енергийна взаимозависимост е в центъра на вниманието поради войната в Украйна, обявиха техните външни министри.

Израелският външен министър Лапид, който се срещна с гръцките и кипърските си сътрудници в Атина, съобщи, че нахлуването на Русия в Украйна е трансформирало структурата на енергийния пазар в Европа и Близкия изток.

По думите му тримата съдружници ще се стремят да засилят енергийните си връзки и да разширят съдействието си през идващите месеци, с цел да включат повече страни.

Европейският съюз има за цел да понижи зависимостта си от съветския газ с две трети тази година и да приключи целия импорт на съветски изкопаеми горива до 2027 година поради нашествието на Москва в Украйна.

Кипър, Гърция и Израел се споразумяха да изградят най-дългия и най-дълбокия подводен електропровод в света, който ще минава по дъното на Средиземно море и ще свърже електрическите им мрежи. Очаква се планът, наименуван междусистемна връзка „ Евро-Азия”, да бъде приключен до 2024 година

Друг план, който е контрактуван сред трите страни, е подводният водопровод EastMed. Той е планиран да доставя Европа с природен газ от Източното Средиземноморие и се възнамерява от няколко години.

" Продължаваме с планове като интерконектора " Евро-Азия " и газопровода EastMed.... и сме уверени, че когато бъдат осъществени, те ще имат друга практическа и геостратегическа стойност за Източното Средиземноморие и Европейския съюз ", съобщи Йоанис Касулидис, външен министър на Кипър./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР