Гърция беше приета като 13-та държава в Инициативата Три морета,

...
Гърция беше приета като 13-та държава в Инициативата Три морета,
Коментари Харесай

Гърция влезе в Три морета. Какво решиха за Молдова и Украйна

Гърция беше призната като 13-та страна в Инициативата " Три морета ", а Молдова и Украйна получиха статут на асоциирани членове на платформата. Това стана ясно след завършилата довечера Осма среща на върха на Инициативата " Три морета " в Букурещ. 

Новината заяви домакинът на събитието - румънският президент Клаус Йоханис и акцентира, че решението е било взето с цялостен консенсус. 
-->
На взаимна конференция с сътрудниците си от Полша и Литва Анджей Дуда и Гитанас Науседа и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, президентът на Румъния осведоми още, че е бил основан нов инструмент на платформата - Фонд за нововъведения.

“Този нов инструмент с нараснала еластичност ще бъде допълнение към към този момент съществуващите финансови механизми, фокусирайки се главно върху съвременни технологии, прилагани в предпочитаните области на самодейността ”, посочи Йоханис. Той заяви, че от към този момент съществуващия Фонд за вложения в района по планове са били вложени 6 милиарда евро, съобщи Българска телеграфна агенция.

За първи път в дневния ред на Инициативата беше включена и киберсигурността, добави Йоханис и акцентира, че икономическото наличие на Съединени американски щати в района „ е стратегически катализатор “ за повишение на сигурността в района.

На собствен ред хърватският министър председател Андрей Пленкович изрази вяра Румъния да се причисли към Шенгенското пространство допустимо най-скоро и даде поръчка за поддръжка в тази посока. Той добави, че страната му ще продължи да поддържа и Украйна - освен политически и стопански, само че и военно. “Защото знаем кой е агресорът ”, добави Пленкович. Той изрази желанието на Хърватия да усили вложенията си в инфраструктурни планове. 

“Заедно ще построяваме инфраструктура за военни цели ”, съобщи на взаимната конференция в Букурещ латвийският президент Гитанас Науседа. “Нека да изградим отначало Украйна, без да чакаме края на войната ”, сподели той и прикани всички сътрудници за поддръжка на Украйна и за започването на договаряния за участие в Европейски Съюз. 

В отговор на журналистически въпрос по време на конференцията румънският държавен глава Клаус Йоханис осведоми, че 25 млн. тона аграрни артикули са били изнесени от Украйна през Румъния. “Сблъскахме се с доста провокации, тъй като не бяхме готови за такива количества ”, призна президентът. Той добави, че офанзивите  срещу черноморските пристанища на Украйна забавят износа на украинска пшеница, по тази причина ще се търсят нови и ще се усъвършенстват към този момент съществуващи транспортни коридори. “Украйна е един от най-големите производители на пшеница в света. Ще продължим да я поддържаме, с цел да предотвратим всеобщ международен апетит ", означи Йоханис. 

Темата засегна и хърватският министър председател Андрей Пленкович, съгласно който 40 % от създадената пшеница се нуждае от нови способи за превозване. “Работим в посока да подобрим транспортната връзка сред двете пристанища - Риека и Буковина ”, заяви той. 

Лидерите на Инициативата “Три морета ” одобриха и обща декларация, с която упорстват Русия „ абсолютно “ да изтегли всичките си военни сили и техника от Украйна.

„ Отново осъждаме бруталната война на Русия против Украйна, която е жестоко нарушаване на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации. Ние удостоверяваме нашата непоколебима поддръжка за Украйна, нейния суверенитет и териториална целокупност, пред лицето на опустошителните последствия от войната на Русия против страната и нейния народ. Повтаряме, че Русия би трябвало неотложно и абсолютно да изтегли всички военни сили и техника от Украйна. Оставаме ангажирани да предоставяме непрекъсната поддръжка на Украйна толкоз дълго, колкото е належащо. Подчертаваме, че всички, които са направили военни закононарушения и други доста тежки закононарушения, в това число закононарушението експанзия в Украйна, ще бъдат подведени под отговорност “, се показва в документа. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР