Гарантирани са обезщетенията за Гражданска отговорност по текста на споразумение,

...
Гарантирани са обезщетенията за Гражданска отговорност по текста на споразумение,
Коментари Харесай

Агайн: КФН не може да откаже лиценз на чужд застраховател от ЕС

Гарантирани са компенсациите за " Гражданска отговорност " по текста на съглашение, подписано сред гаранционните фондове на България и Кипър. Другите клиенти на " Олимпик " обаче – с различен тип полици, ще би трябвало да изчакат и да си търсят парите от масата на несъстоятелността. Освен това, кипърският фонд покрива несъстоятелността на осигурител, който е регистриран в Кипър . Това изясни към този момент някогашният зам.-председател на Комисията по финансов контрол (КФН) с сектор застрахователния бранш в България Ралица Агайн пред Народното събрание малко преди той да гласоподава оставката ѝ.

За да може да стартира изплащането, би трябвало да бъдат направени две неща. Първо – съдът в Никозия би трябвало да се произнесе по настояването на кипърската КФН за оповестяване на „ Олимпик “ в разпродажба. Неофициално правосъдно съвещание се чака в средата на септември. След произнасянето на съда, може да стартира процедура по погашение на компенсации. Второ – би трябвало да се посочи скица по какъв начин да става изплащането на компенсации, когато става въпрос за български жители. Крайният длъжник е кипърският фонд, само че българският Гаранционен фонд ще е обслужващият и пред него ще се предявяват претенции, той ще дефинира размера на компенсациите, а откакто заплати, ще предяви пред Кипърския фонд искане да се възстановят парите – от Кипър.

Агайн акцентира и на ситуацията в Европа, като сподели, че в 12 страни-членки в Европейски Съюз нямало гаранционни фондове, които да покриват банкрути на застрахователи. Вече някогашният зам.-председател на КФН разгласи, че в случай че регулаторът откаже в период от два месеца след подаване на заявление лиценз на непознат осигурител, регистриран в държава-членка на Европейски Съюз – по така наречен " право на определяне " в границите на Европейски Съюз, то може да има глоба против регулаторния орган . Според Договора за основаване на Европейски Съюз обаче под " право на определяне " се схваща “правото на предприемане на активност от самонаето лице, както и основаването на предприятия (дружества или фирми) в друга държава-членка при изискванията, планувани от нейните закони за личните ѝ жители и предприятия " (чл. 49 по отношение на член 54).

Ралица Агайн сподели и, че поради подадените тъжби в България против " Олимпик " през последните три години нямало съображение да се счита, че има проблем с активността на компанията . През тази година имало единствено 7 тъжби, през предходната – 26, а през по-миналата – 16. Глобите били в размер на към 30 000 лв., а общо санкциите за целия бранш годишно се движат сред 950 хиляди и 1,2 млн. лв.. Освен това, застраховките " Гражданска отговорност " на " Олимпик " били даже с над 10 лв. по-скъпи от междинното за пазара (207 лв. против 196 лева) що се отнася напоследък. Агайн се оплака и, че има дефицит на импортирани награди в Гаранционния фонд, а поради правосъдното решение да се заплащат компенсации за повече лица при смъртен случай на пътя (бел. ред. - разшири се кръгът на роднините), то във фонда не доближават 800 млн. лв.. Сега във фонда имало 135 млн. лв., 55 млн. лв. от които са в Обезпечителния фонд. Агайн обаче сподели и, че " Олимпик " са внесли 14 млн. лв. във фонда " Незастраховени МПС " - за претърпени вреди от незастраховано МПС при злополука, а 2 млн. лв. са отишли в " Обезпечителен фонд ", като трябвало да се посочи тези 2 млн. лв. на кого да се платят - на " Олимпик " и да идат в масата на несъстоятелността, или на претърпели вреда поради прекъсната предварително застрахователна лавица, подписана с кипърската компания .

Какво още се изговори в Народното събрание по тематиката прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР