ГАРАБЕД ГАМПИЯН Коледните и новогодишните празници отминаха, но насреща се задават

...
ГАРАБЕД ГАМПИЯН
Коледните и новогодишните празници отминаха, но насреща се задават
Коментари Харесай

Пет грешки в пиенето превръщат празниците в кошмар

ГАРАБЕД ГАМПИЯН

Коледните и новогодишните празници отминаха, само че отсреща се задават Йордановден и  Ивановден, а след къса пауза - Антоновден и Атанасовден. Покрай имениците постоянно се лее доста алкохол, а това е съществено тестване за здравето.  Какви са рисковете и най-честите неточности при пиенето, в детайли изяснява пред БТА доцент Людмила Нейкова, началник на катедра " Токсикология " във Военномедицинска академия. 

Първата и най-банална неточност, която прави българинът, е консумация на високоградусови напитки още при започване на празника. В страните от Западна Европа хората стартират с напитка, която е с доста по-нисък градус, а високоградусовият алкохол остава за най-после, когато стомахът е цялостен с храна. По родните ширини след няколко чаши ракия за начало се минава към бира или вино за главните гозби, което има доста неприятен резултат. Западняците оставят уискито за най-после, а стартират с нещо по-леко, което е доста по-разумно.     

Когато към този момент сме замезили солидно, високоградусовият алкохол се свързва с питателните субстанции и не се доближава до сериозен резултат на напиване. Алкохолните питиета, употребявани от българите, не всеки път са съобразени с мезето, отбелязва още доцент Нейкова. По думите й, е мощно целесъобразно при съществено пиянство да похапваме кашкавал, сирена и филета.

Друг неприятен табиет на българите е да се подвигат тостове на гладно,  

освен това скоростно. Когато се пие бързо, липсва белтъчна или мазнинна храна, водоразтворимостта на алкохола му разрешава доста бързо да бъде усвоен от организма. Усвояването стартира още в устната празнина, тъй че 10 мин. след използването на напитката в кръвта ни към този момент има алкохол и това е обвързвано точно с тази негова водоразтворимост, добавя доцент Нейкова. 

Не поучавам да се подвигат наздравици на празен корем, както нормално вършат младежите, безапелационна е тя. Другото, което води до бързо асимилиране на алкохола и не се предлага за никого, е потреблението му с газирани питиета или с подсладени сокове, сподели още доцент Нейкова. По думите й, целесъобразно е алкохолът да се пие с доста вода. Така няма да ни хване толкоз бързо, а и махмурлукът няма да е толкоз тежък.

Трета прекомерно нормална неточност на празнуващите българи е пиенето поредно на друг тип алкохол. Би могло деликатно да се пие алкохол, създаден от една просвета - да вземем за пример грозде, от което са направени виното и ракията. Смесването на вино, имащо гроздов генезис, с уиски или коняк, в които се съдържат други субстанции, може да докара до доста тежък махмурлук. На идната заран човек може да се разсъни с доста мощно главоболие, с изнемощялост, в това число може да има и болежка в мускулите, защото те страдат от неналичието на глюкоза и от неналичието на вода, нужна за обменните процеси в клетките, предизвестява доцент Нейкова. 



Четвърта стъпка изкривено при пиенето е 

влизането в общото движение, пренебрегвайки персоналните благоприятни условия.            

Общоизвестно е, че дамите се опияняват по-бързо спрямо мъжете. Това обаче постоянно не се регистрира от дамите, които подвигат чашите наедно със мощния пол. Дори при еднакъв човек, според от прочувственото му положение, равнището на отмалялост, количеството сън, възможни соматични проблеми, в разнообразни моменти едно и също количество алкохол би имало разнообразни резултати. Ензимът алкохолдехидрогеназа, който главно дава отговор за преработката на алкохола в организма, е самостоятелен за всеки човек. Преработката на алкохола е обвързвана с генетичната предразположеност на всеки човек, както и с „ опитността “ на организма. Един 60-годишен организъм е по-трениран спрямо 20-годишен при изпиване на едно и също количество алкохол, споделя още доцент Нейкова.

Петата неточност при запоите е загубата на надзор върху държанието. Алкохолът влияе върху централната нервна система, където има възбуждащи и задържащи резултати. В началото е радостно и към момента личното държание е следено. В идващия стадий, при по-голямо количество изпит алкохол, човек губи надзор върху държанието си и 

може да стане още по-весел или свадлив и нападателен. 

Това обаче по-скоро е обвързвано с личностната ни характерност, а тя не се дефинира от поетото количество алкохол, изяснява доцент Нейкова.

Възможно е при пиянство на алкохол да се предизвикат разнообразни прояви и самоконтролът да се занижи. Поговорката, че след пиянство на алкохол „ човек става себе си “, е вярна. Загубата на надзор върху личното държание понижава опцията за сдържаност и за действителна оценка, а незначителни обстановки може да наподобяват провокиращи. Злоупотребилите с алкохол не реагират съответно на околната обстановка.

Загубата на мемоари е форма на остра интоксикация, само че има и пациенти със заличени мемоари и при малко количество изпит алкохол. При еднакъв субект една и съща доза алкохол може да има разнообразни резултати според от моментното му положение, декларира шефката на катедра " Токсикология " във ВМА.

Пиенето е изкуство, но 

още по-важно е дали умеем да се възвръщаме след солидна приложимост на алкохол.  

Твърдението, че пиенето на вода на идната заран води до ново опияняване, не е правилно, сподели доцент Нейкова. По думите й, препилите с алкохол би трябвало да пият доста вода. Бирата не е доста положително средство за преодоляване на махмурлука, защото тя също съдържа алкохол, който още веднъж продължава да натоварва черния дроб. Черният дроб е органът, който съдържа глюкоген, нужен за мозъка и за мускулите. 

Освен доста вода, се предлага и зелен, билков или плодов, подсладен с мед чай. Подходящо е консумирането на мед, защото мускулите и мозъкът имат потребност от О2 и от глюкоза, а медът дава най-лесноусвоимите захари. Всички други сладки храни водят до в допълнение затормозяване на организма, защото той би трябвало да разгради рафинираните захари до по-елементарни, които да се усвоят от клетките. При махмурлук не е добре да се пие кафе поради неговия диуретичен резултат, засилващ уринирането, което пък още веднъж води до още по-голямо обезводняване, изяснява доцент Нейкова.

И поучава да се придържаме към умереното пиянство. Според интернационалните стандарти това значи по едно високоалкохолно пиво  от 25 мл концентрат дневно за жена и 50 мл за мъжете.

Има доста научни проучвания, показващи, че рискът от насърчаване на алкохолна взаимозависимост е четири пъти по-висок измежду хора, които имат родственици по директна кръвна линия със същата взаимозависимост. Средата, в която човек живее, методът на живот, държанието му, персоналният му избор са от значително значение, с цел да се защищити подобен човек от появяването на взаимозависимост към алкохола. 

Няма някогашни алкохолици, както няма някогашни хипертоници или някогашни диабетици, а в действителност хората влизат в ремисия, научават се по какъв начин да съблюдават избран хигиенно-диетичен режим и могат да живеят в ремисия, показва още доцент Нейкова. По думите й, хората в ремисия, в случай че стартират да пият, въпреки и малко, незабавно ще се върнат в предходното си положение. Мозъчните кафези имат памет и рецепторите стартират да реагират. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР