Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България представя изложбата

...
Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България представя изложбата
Коментари Харесай

„Следи от империи“ на френския фотограф Тома Жорион

Галерия Синтезис, Фотосинтезис и Френският институт в България показва изложбата „ Следи от империи “ на френския фотограф Тома Жорион, едно от водещите имена в урбекс фотографията. Изложбата е фокусирана върху три от неговите най-значими плана: „ Silencio “ (2007-2013), Vestiges d’Empire (2013-2016 ) и „ Veduta “ (2009-2020). Те са придружени от фотокниги, които ще бъдат показани по време на съпътстващите събития.

За серията „ Vestiges d’Empire “ Тома Жорион пътува до дванадесет някогашни френски колонии, от Виетнам до Китай, през Гваделупа и Сенегал до Индия, Камбоджа и Мадагаскар, в търсене на следите от забравеното архитектурно завещание на  Френската колониална империя.

За плана „ Veduta “ Тома Жорион снима над 250 изоставени италиански дворци, вили и хотели издигнати сред XVII и XX век в продължение на 10 години. Разпръснати из целия полуостров и надалеч от огромните градове, тези забравени дворци са снимани с присъщата за създателя хармония, носеща по едно и също време чувство за съсипия и непреходна хубост. Фотографиите припомнят картините на Пинарези, Юбер Робер и на други художници от XVIII и XIX век, рисуващи антични руини в традицията на романтизма.


Най-известният му план „ Silencio “ преглежда индустриалното минало на Европа, руините на Американската фантазия и разпадането на Съветския блок. Корицата на едноименната книга запечатва зимен аспект от Дом-паметника на Българска комунистическа партия на връх Бузлуджа, сниман през 2010 година

Изложбата „ Следи от империи “ включва и още няколко фотографии от България от последното посещаване на Тома Жорион през септември 2021 година по покана на Френския институт в България и изложба Синтезис. Специално за изложбата Добрин Кашавелов основава видео, което показва работата на фотографа.


Тома Жорион
е роден в Париж през 1976 година Завършва право и работи като юридически съветник преди да се отдаде напълно на фотографията. Работи с голямоформатна аналогова камера и естествено осветяване. През последните 15 години пътува по целия свят, с цел да снима изоставени места, руини и незавършени здания.

През 2010 година издава първата си книга „ Timeless Islands “. Втората му книга „ Silencio “ (2013 г.), оповестена от френско издателство Фламарион, е преиздадена на японски и китайски с общ тираж над 10 000 бр. Прави независими изложения в Музея Nicéphore Niépce (2016 г.) и в границите на фестивала Rencontres d’Arles (2010 г.). Участва в интернационалните фотографски изложби – Paris Photo, Photo London, Unseen Amsterdam и  фестивала за млада европейска снимка Circulation(s) в Париж. Работа му е оповестена в голям брой влиятелни издания като: Le Figaro Magazine, Le Monde, Spiegel и Vice.

Негови фотографии са част от сбирките на фондация EDF, Националната изложба в Мелбърн и Музея Nicéphore Niépce. Тома Жорион е представляван от изложба Esther Woerdehoff, Париж и изложба Podbielski Contemporary, Милано.

Изложбата се реализира с поддръжката на Френското посолство в България, Френски институт в България, в границите на неговата 30-годишнина, и Фотосинтезис. Тя е продължение на партньорството им с изложба Синтезис, в границите на което бяха показани изложбите: „ Сребърна мина – Фотокниги на Тома Сован “ (2020), „ Vernacular MashUp “ на Жан-Мари Дона (2019) и „ Мелос “ на Гийом Лебран (2019).

Снимки: изложба Синтезис
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР