Гъбите са една от най-добрите храни за хора, страдащи от

...
Гъбите са една от най-добрите храни за хора, страдащи от
Коментари Харесай

Гъбите – най-полезни за нервите

Гъбите са една от най-хубавите храни за хора, страдащи от нервно разстройство. Причина за това е високото наличие на фосфор, който работи извънредно удобно на нервната система.

Най-много фосфорна киселина и калий има в кожицата на гъбата, до момента в който в пънчето те са по-малко. Освен за нервната система, гъбите се предлагат и за предварителна защита на анемия.

Въпреки огромното наличие на вода (85-90%) в тези растения, хранителната стойност на гъбите е огромна. Те са по-хранителни от всички житни растения. Дори са равностойни на граха, морковите и лещата. Установено е още, че някои сортове гъби има съвсем идентична енергийна стойност с тази на месото.

Гъбите съдържат още белтъчини, въглехидрати, нищожно количество мазнини, соли и витамини. Всъщност белтъчините на тези растения имат качествата и на растителните и животинските белтъчини.

В плодните тела на гъбите влизат значимите за организма витамини А, В, С и D. Най-много са витамините от групата В и D. В гъбите има още скъпото вещество лецитин, съдържащо фосфор и витамин D.

Въпреки потребните си свойства, гъбите крият доста опасности. Отровните гъби могат да причинят съществени последствия, даже гибел.

 Гъби

Качествените гъби също могат да бъдат рискови, в случай че не се употребяват в рационални периоди след закупуването/брането им. Това е по този начин, тъй като гъбите са извънредно малотраен артикул. Те се скапват елементарно и образуват нездравословни за организма субстанции.

Дори и при най-лекото отравяне с гъби би трябвало да се потърси лекарска помощ. Отровните гъби поразяват най-много сърцето и кръвообращението. Не се подвеждайте, в случай че след малко неразположение след изразходване на съмнителни гъби положението ви бързо се усъвършенства. Това може да е единствено кратковременно положение.

В сериозни случаи до изчакването на умело лице на потърпевшия от отравянето могат да се дават дребни глътки подсолена вода. Препоръчват се още мощен леден чай, кафе, мед и мляко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР