Г орещата вана имитира ефекта от тренировките за здравето, защото

...
Г орещата вана имитира ефекта от тренировките за здравето, защото
Коментари Харесай

Няма да повярвате какви чудеса върши горещата вана за тялото

Г орещата вана имитира резултата от тренировките за здравето, тъй като ускорява кръвообращението, усилва температурата и сърдечния темп по сходен метод, настояват английски учени, представени от

A Scientist Explains How a Hot Bath Delivers Some of The Same Effects as Exercise
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Това е потребно за сърдечносъдовата система, понижава кръвното налягане, възобновява клетките, даже работи като антидепресант.

По време на подготовка обаче се изразходва повече сила и като се изключи че оказва помощ за намаляване и поддържане на обикновено тегло, усилва и мускулната маса.

Учените са работили с доброволци, прекарвали еднообразно време в гореща вана и в каране на велосипед.

Когато температурата се повишава, тялото търси способи да изразходва непотребната топлота, с цел да я контролира. Един от главните механизми за това е усилване на потока от кръв към кожата, уголемяват се и кръвоносните съдове.

Това улеснява производството на разнообразни молекули в кръвта, които улесняват растежа на клетките, обновяването им и отбраната на кръвоносните съдове.

Макар и главната физиологична реакция към гореща вана и сауна да е сходна, тя не е идентична. Основната разлика е в това, че във ваната се прибавя и хидростатично налягане - натискът от водата. То способства за връщането на кръвта към сърцето. Още не е потвърдено, само че е допустимо това да е преимущество.

Изследвания върху действието на сауната и горещата вана се вършат от 90-те години на предишния век. Едно от тях потвърди, че взимането на гореща вана три седмици понижава равнището на кръвната захар у хората с диабет вид 2.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР