Г-н Сиди, как оценявате първата година от третия мандат на

...
Г-н Сиди, как оценявате първата година от третия мандат на
Коментари Харесай

Борисов може да бъде похвален за Западните Балкани

Г-н Сиди, по какъв начин оценявате първата година от третия мандат на Бойко Борисов?

- Смятам, че през тази една година от "Обединени патриоти " доказахме, че в действителност разликата сред кабинетите на Борисов 1, 2 и 3 е точно тази патриотична нотка, която ние вкарахме в това ръководство. Влязохме в него с концепцията да подобрим положението на българските жители по отношение на техните приходи и отбраната на техните права. И мисля, че, въпреки и не по метода, по който ни се желае, въпреки всичко имаме триумфи в тази посока. Беше увеличена минималната пенсия, бяха назначени 1000 нови служители на реда. Тоест вървим в посока на това да създадем пенсията 300 лева, да има служител на реда във всяко едно село. Разбира се, това са проекти да края на мандата.

Втората разлика сред настоящето държавно управление и предходните на Борисов е отношението към Западните Балкани - нещо, което нас от Вътрешна македонска революционна организация постоянно ни е вълнувало като тематика. Темата за Македония, за малцинството в Албания, тематиката изобщо за Западните Балкани, която стана и тематика на нашето европредседателство.

Може ли да се направи някакво съпоставяне сред първата година от първия, втория и третия мандат на Борисов?

- Аз персонално не се ангажирам да върша такова съпоставяне. В последна сметка това са разнообразни интервали от развиването на страната, разнообразни упования и надлежно разнообразни цели, които са поставяни. Нека такива разбори да вършат политическите анализатори. Това, което е значимо за мен, е, че ние успяхме да вкараме част от нашите хрумвания и оферти в програмата за ръководство на страната. И се надявам до края на мандата да успеем да реализираме по-голямата част от тях.

За какво по-специално може да бъде окуражителен министър председателят?

- За извънредно положителната си поредна външна политика. И изключително политиката му във връзка с Западните Балкани.

А защо може да бъде охулен?

- За това, че не съумя да откри оня верен баланс за повишение приходите на българските жители и за повишение на сигурността на българските жители.

Вече преполовихме нашето председателство на Съвета на Европа. Как го оценявате дотук?

- Аз ще продължа да връщам тематиката Западни Балкани, само че тя в действителност е една от най-важните, които са сложени пред нас. Ние си поставихме една цел - за интеграция на Западните Балкани, и чакаме (вече има такива индикации) дата за договаряния с Балканските страни в границите на нашия мандат на председателството. Което значи, че то сигурно ще бъде сполучливо. Основната цел, която сме си сложили в това председателство, ще бъде реализирана.

Как ще коментирате абсурда, който избухна тези дни, с алкохола и полуголите танцьорки на форума за европейските младежи?

- Това е тематика, която ние от Вътрешна македонска революционна организация следим с жив интерес. Имаме и квалифицирано мнение по случая. Смятам, че случилото се е скандално и погрешно. И в случай че у младежите е останало чувството за недобре свършена работа, индивидът, който носи отговорност за това, би трябвало да си подаде оставката незабавно. Уверен съм, че това не е министър Красен Кралев. Убеден съм, че шефът на дирекция "Младеж " е виновният фактор, който се е занимавал с този въпрос и е постигнал тези незадоволителни за България резултати. ( Бел. ред. - става дума за Генерална дирекция "Образование, юноша, спорт и просвета " към Европейска комисия.)

Не смятате ли, че е обвързвано и с манталитета, с метода на мислене - щом младежите вървят в "Слънчев бряг " за това, значи това желаят и харесват?

- Категорично не. Просто става въпрос за недобра организация. В елементи съм осведомен с метода, по който беше проведена тази конференция. Затова непосредствено ви споделям, че има човек, който носи съответната отговорност (няма да споделям името му, загатнах длъжността му). И този човек би трябвало да поеме своята отговорност. В случая отговорността не е на Министерството на младежта и спорта.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР