Г-н Костов, как се роди идеята за вашата инициатива “Кино

...
Г-н Костов, как се роди идеята за вашата инициатива “Кино
Коментари Харесай

Борсови играчи - режисьорът Георги Костов пред ФАКТИ за новия си филм

Г-н Костов, по какъв начин се роди концепцията за вашата самодейност “Кино под звездите”? Разкажете ни повече за концепцията на плана и какви компликации срещнахте по пътя?

Идеята се зароди още в самото начало на пандемията от COVID-19. По това време моят филм “Всичко е пепел” вървеше по кината и единствено три дни след неговата премиера всичко в страната беше затворено. Тогава аз започнах да мисля други разновидности, по какъв метод мога да покажа българските филми на българските фенове.

В началото на цялостния локдаун всичко беше лимитирано и достъпът до каквито и да е филми беше единствено онлайн. След към три месеца разхлабиха ограниченията и разрешиха да се събират хора навън. Тогава ми хрумна концепцията, че могат да се вършат прожекции навън и по този начин ще мога да осъществявам концепцията си да демонстрирам българско кино на българските фенове.

А по това време на пандемия всички хора жадуваха за всевъзможни културни събития. И по този начин да разсеем малко хората и да им създадем позитивни страсти.

Изкуството и културата са неща, които разтоварват хората и с изключение на, че ги обогатяват прочувствено и културно, ги развличат и от сивото всекидневие.

Потърсих какъв тип техника ми е нужна да осъществявам плана. Купих техника от България и чужбина, по-късно започнахме връзки с общините, с които имах някакви контакти. След това се свързах и с други общини, те одобриха концепцията доста добре и се съгласиха.

Правили сме прожекции на всевъзможни места на игрища, в паркове, стадиони, сред кварталите, в дворовете на учебни заведения, на всички места където има огромно пространство и може да се разположи техниката, дисплеят и феновете.

Най-дългият интервал беше в Благоевград, където за 10 дни направихме специфичен фестивал на новото българското кино със модерни нови 10 кино лентата на мои сътрудници и два мои кино лентата. Идеята не беше да демонстрирам единствено мои филми, а да се демонстрират всевъзможни филми.

Основната концепция е за лятно кино навън и най-много в дребните градове, без кино салони. Това е за българското кино да доближава до феновете в по-малките обитаеми места.

Тази пандемия ни промени и започнахме да мислим за други неща, разнообразни от сферата, в която се развиваме, научихме се да демонстрираме по-голяма самодейност за публични прояви, разбрахме, че има огромен смисъл в нашата работа. Като отидеш на място и виждаш всички разчувствани и признателни за това, което си направил, а тъкмо в тяхната признателност виждаме смисъл в работата си. Да получаваме противоположна връзка от общината и хората да ни чакат още веднъж.

Правихме и благотворителна прожекция. С нас се свърза фонд “Магис клуб”, които оказват помощ на самотни майки с деца и закупуването на нужните артикули за тях и децата. В Гоце Делчев направихме прожекция за да съберем средства да помогнем на едно дете неработоспособен, да закупим легло, което му е безусловно належащо. С цялата поддръжка на Ники Илиев и това, че той даде неговия филм. Бих желал да продължим тази самодейност и да реализираме още прожекциите, с които да оказваме помощ на нуждаещите се.

Имахте ли някакви упования за реакцията на публиката и сътрудниците Ви?

Аз доста добре познавам своите сътрудници и подозирах тяхната реакция. Те бяха безусловно с мен в това ново начинание. Например моят сътрудник Мариан Вълев с наслада ми даде неговия филм, даже идваше самичък да го показва, а публиката му се радваше. Също по този начин филмите на Ники Илиев и Башар Рахал. Станислав Тодоров ни даде кино лентата “Писмо от Антарктида”. Стефан Командарев, Асен Блатечки и доста други сътрудници се включиха и предоставиха своите филми.

Реакцията на публиката чаках да е добра. От всички възрасти най-вече се радваха децата, те го одобряваха като някакво събитие. Имах избрани упования, че ще бъде добре, само че несъмнено упованията ми бяха надминати. Щом съумяваме да подпишем още веднъж контракти с общините, сме се справили добре.

Тази година “Кино под звездите” още веднъж ще обезпечи достъп до хубави български филми в обитаемоте места без кино салони, а входът е свободен. Как се справяте с реализацията на сходна, безвъзмездна за публиката, самодейността?

Конкретно този план се финансира благодарение на общината и от спонсори. Това са двата разновидността. Някъде са ни предложили да го създадем с билети като лятно кино, само че там има избрани правила, които са мъчно постижими и за това избираме да се покрият минималните разноски, хонорара за авторски права. Ние не го вършим за облага, а за самата самодейност.

Повечето общини, които имат останали финанси за просвета ни оказват помощ да осъществяваме самодейността си.

Какво сте подготвили за киноманите през тази година? Кои градове ще се радват на “Кино под звездите”?

За страдание, няма да успеем да посетим още веднъж Благоевград, тъй като там се случиха малко промени в общинската власт и към този момент имат друга идея за културни мероприятия. Иначе всички други места, които посетихме предходната година, ще посетим и тази..

Ловеч, Габрово, Каварна, Самоков, Търговище, Бургас това не е целият лист, водим договаряния и с други градове, само че за в този момент няма да ги загатвам, с цел да не подведа аудиторията.

Най-новият Ви филм - финансовият трилър “Борсови играчи” ще бъде ли включен във Вашата самодейност? Разкажете ни малко повече за него?

“Борсови играчи” се трансформира във кино лентата с най-вече сменяни заглавия, до в този момент токова знамение не ми се беше случвало. Но и на доста сътрудници не им се е случвало.

Няколко пъти си смени заглавието - първото работно заглавие беше “Животински бесове”, с това заглавие спечелихме финансиране в Националния кино център, по-късно заглавието беше заменено с по-комерсиално - “Спекуланти”, само че продуцентите го смениха още веднъж поради авторски права на марката “спекуланти” и се надявам “Борсови играчи” да е в действителност последното заглавие.

Първоначалната концепция пристигна от изпълнителния продуцент Николай Христов. Не знам на него по кое време му е хрумнала тази концепция, само че знам, че мен ми я показа през 2015 година Знам точна година и месец, тъй като тогава работехме дружно по кино лентата “11 А”, аз бях режисьор, а той беше изпълнителен продуцент. И тогава ми показа, че има концепция за нов филм за трейдъри, даже го беше кръстил “Трейдъри” или нещо такова. В основата на неговата концепция стои негов другар трейдър, с който се срещнахме, той в детайли ни описа с какво се занимава, срещна ни от близко с тази материя.

След това концепцията се промени концепцията, включиха се Кузман Илиев и Александър Чобанов. Чобанов написа сюжета и усъвършенства първичната концепция. Така стигнахме до крайния резултат.

“Борсови играчи” няма да бъде включен в тазгодишното “Кино под звездите”, тъй като по това време ще бъде пуснат в кината.

Имате ли нови хрумвания към сполучливия Ви план - “Кино под звездите” или сте се отдали на нови кино планове?

Постепенно се опитваме да развиваме до колкото е допустимо. Не желая да остане план, осъществен единствено по време на пандемията, а по-късно да бъде изоставен. Има по какъв начин да се върви по същия метод и аз редом с това да върша филми, а това е главното, което желая. Имам доста хрумвания и не знам дали ще имам даже време да ги осъществявам. Но най-трудно е намирането на парите за филми, всичко друго е елементарно постижимо.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР