Г-н Георгиев, през тази година Агрион“ навършва 10 години. Каква

...
Г-н Георгиев, през тази година Агрион“ навършва 10 години. Каква
Коментари Харесай

За 10 г. променихме изцяло сделките със земеделски земи

Г-н Георгиев, през тази година „ Агрион “ навършва 10 години. Каква е равносметката?
На първо място, желая да благопожелавам годишнината на нашите чиновници и да им благодаря за напъните, с помощта на които в този момент сме измежду най-утвърдените компании на пазара. 10 години по-късно „ Агрион “ е една от най-познатите марки в земеделието – 75 на 100 от всички притежатели на земя ни познават, а над 70 на 100 от арендаторите са или биха станали наши сътрудници. Най-доброто нещо, което се случи през тези години е, че не спряхме да се променяме съгласно средата и условията на нашите клиенти.

Още при започване на своята активност „ Агрион “ стартира да постанова нови правила в бранша – извадихме на ярко покупко-продажбите със земеделска земя, изградихме национална верига от офиси във всички регионални градове. Въведохме самостоятелен механизъм за установяване на цената на земята, който даде опция за почтена и обективна оценка. Развихме кредитирането към фермерите и оказваме помощ да се развива българското земеделие.

С развиването на технологиите станахме първите, които цифровизираха процесите. Сега през нашия уебсайт могат да се вършат съвсем всички покупко-продажби със земя – отдаване, покупка или продажба. Общуваме с фермерите в действително време през чатове, Вайбър и парещ телефон. Опростяваме процедурите до степен, в която фермерът съвсем не би трябвало да става от стола си, с цел да подписа договорка.

Предстоят още нововъведения в тази посока, които да улеснят както клиентите, по този начин и процесите в компанията.
Управлението на земеделска земя е комплициран развой, защото зависи от климата, трендовете в селското стопанство, настройката на фермерите. Как се справяте?
Земеделието е необикновен бизнес, който би трябвало да познаваш от вътрешната страна. Приходите от земя зависят от местоположението, типа на терените, културата, която се отглежда, конкуренцията сред арендаторите и още доста други неща. Често хората се подлъгват и продават земята си на загуба или търсят нереална цена. Затова предлагам при всяко желание за продажба на земя, те да се обръщат към профилирани компании, като „ Агрион “. Ние познаваме землищата в България, разполагаме със характерен програмен продукт, който ни демонстрира какъв е капацитетът на дадени терени, формираме цената по специфичен логаритъм, който ни дава опция за самостоятелна оценка на инвестицията. И най-важното – при нас няма късмет да бъдете измамен или ограбен. За страдание, сходни случаи в последно време не са изключение и приканвам хората за повече внимание.
Какво имате поради под сходни случаи?
Засилената интензивност към земеделската земя притегля както хора с проекти за бизнес, по този начин и други с не толкоз чисти планове. Напоследък виждаме взрив на така наречен „ подправени “ брокери, които се показват за чиновници на одобрени компании. Общото е, че те нямат офиси, обявите им са главно в Интернет, нямат мрежи за контакти, даже мобилните им телефони са за еднократна приложимост. Предупреждавам хората да не се доверят на такива измамници. Там вероятността да бъдете излъгани е голяма. Доверявайте се на одобрени компании с дълготрайни обичаи в сектора и построена система от брокери в цялата страна.
Как се развива пазарът на земеделска земя през последните години?
Както постоянно, през последните години, динамично, само че стабилно. Ако през последните 2 година се борихме единствено с COVID-вълната, в този момент към нея се прибавиха още три провокации – войната в Украйна, енергийната рецесия и климатичните промени. В тази обстановка сдруженията като нас би трябвало деликатно да преценят вложенията си. През последните години ние залагаме на консервативна, само че устойчива тактика, която в този момент, във време на рецесии, дава своите резултати. Портфейлът на компанията се усилва стабилно, с качествена земя, от ден на ден стават клиентите, които избират „ Агрион “ за сътрудник – притежатели на земеделска земя и арендатори.

Друга наклонност е, че земята, която се предлага на пазара, последователно понижава. Доста компании като „ Агрион “ построиха съществено портфолио от земеделска земя, която и сега се отдава чартърен и се обработва. Много хора ни се довериха през последните години и ни продадоха земята си, тъй като знаят, че в нашите ръце тя ще се употребява за произвеждане, а няма да пустее. Въпреки всичко, към момента има притежатели, които не знаят или не се интересуват от това, че имат „ латентен “ актив, който може да им носи рентабилност в миг, в който им е нужна.
Все отново, ще нараства или ще поевтинява земеделската земя?
Хубавата земя постоянно ще нараства. Затова доста вложители, в това число и в България, се насочиха към вложения в този сегмент. Повтарям обаче – ще върви нагоре цената на земята, която се употребява за произвеждане, а не за пазарни спекулации.

Добрата вест за притежателите е, че с повишаването на терените се повишават и рентите, което е добре както за бизнеса, по този начин и за тези, които имат наследствена земя. Предвид обстановката обаче, не бих се заел с прогнози.  Надявам се, с преодоляването на пандемията и най-много с края на войната в Украйна (дано да е скоро), той да се възстановява. Във времена, в които актуалната рецесия слага на тестване цялата планета, отговорността за положението на земеделието е извънредно висока. От хората на полето до стопаните на земята - всички би трябвало да поставим спомагателни старания, с цел да го възродим. За това е нужна най-много дълготрайна визия и работеща тактика за развиване. Това е и задачата на „ Агрион “ – посредством нововъведения и създаване на нови бизнес ниши да подкрепи и развие този развой.
Какви са проектите на „ Агрион “ за идващите години?
Екипът на Агрион се оказа кадърен да прегърне рецесията и да я обърне във благоприятни условия. Със сигурност една от посоките е дигитализацията. Изкуственият разсъдък към този момент обръща посоките на всеки един бизнес и земеделието не е изключение. Ние би трябвало да се приспособяваме към потребностите на клиентите и по тази причина залагаме на бурно развиване на технологиите в нашата работа.

Предизвикателства стоят и пред самото земеделие, които няма по какъв начин да не се отразят върху стопанисването на земя. Едно от тях е Зелената договорка и условията към обработването на нивите. Безспорно земеделските производители имат голяма роля в " Зеления преход ", само че би трябвало да се ползват съответни ограничения за оцеляването на сектора. През последните години не се направи съвсем нищо и за главния проблем на българското земеделие – напояването.

Трябват старания и по посока на опростяването на административните процедури – професионална, бърза и постоянна администрация, която да не товари стопаните с спомагателна административна тежест.

Още един път употребявам високата ви естрада, с цел да поздравя своите сътрудници и сътрудници и да ги уверя, че „ Агрион “ ще продължи да бъде правилен сътрудник и виновен участник в развиването на българското селско стопанство.
Текстът е част от бр. 115 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР