- Г-н Георгиев, как се представи БСП на първия тур

...
- Г-н Георгиев, как се представи БСП на първия тур
Коментари Харесай

Живко Георгиев: БСП да се поучи от кампаниите си в Русе и Перник

- Г-н Георгиев, по какъв начин се показа Българска социалистическа партия на първия тур в локалните избори?

- Безспорно спрямо предходните локални избори в този момент Българска социалистическа партия се показа по-добре. Представянето обаче бе под опциите, предлагани от обстановката и от кондицията на съперниците, дори и от достиженията на предходните национални избори. На места Българска социалистическа партия направи доста мощни акции и предложи безапелационни лични кандидатури за кмет и общински съветници. На други - претендентите бяха неубедителни, а акцията - вяла и погрешно фокусирана. Българска социалистическа партия не съумя да покаже какво значи лява политика на ниво локална власт. При локалните избори проблематиката е друга спрямо тази на националните формати. На доста места това, което претендентите на социалистите предлагаха, беше прекомерно нереално и мъчно преводимо на езика на хората и на тяхната проблематична обстановка, която е неповторима във всяка община. Основната причина за това е, че на доста места структурите на Българска социалистическа партия са слаби. А това не се преодолява за един ден. Нужни са минимум 4-5 години, с цел да се укрепят структурите по места, да ги има и да са дейни освен в предизборната акция, само че и в всекидневието на хората сред изборите. Това изяснява слабите резултати в Северозападна България, която допреди 10 години беше " алена цитадела ". На този общ минус на Българска социалистическа партия отчасти се дължи и слабото наличие в локалната власт от изборите преди 4 години. На места неприятна смешка на Българска социалистическа партия изиграха неизживени вътрешни раздори. И в този момент имаше общини, където Българска социалистическа партия имаше двама претенденти де факто - единият формален, а другият играеше за непозната идея и отклоняваше гласове.

- Как се показа ГЕРБ? Има ли сериозен отлив в доверието към ръководещата партия на Бойко Борисов, който дефинира случилото се като " безапелационна " победа над Българска социалистическа партия?

- На ГЕРБ въобще не им е ослепително представянето и Бойко Борисов надали е благополучен от тези резултати. И при тях има забележими белези на намаляване, които отчасти съумяха да компенсират с ресурса на локалната власт - с доста очевиден корпоративен избор, употребен с цялостна мощ. Говоря за следен, заплатен и други екстри избор, който можеше да се види на практика на всички места - в Перник, Пловдив, Варна и така нататък При тази ниска изборна интензивност следеният избор на доста места се оказа решителен. Дори в огромни общини като Плевен 500 гласа е 1% и за следен избор са нужни няколко хиляди.

- Много социолози приказват за съществени пропуквания в ГЕРБ.

- Да, на доста места ГЕРБ де факто имаше по двама претенденти. Безспорно и там започнаха процеси на разслоение. И освен поради спора с Цветан Цветанов и неговите хора в ГЕРБ. Просто и там има роене. Поне в 10 общини имаше и отцепници от ГЕРБ, които също лишиха от електората им. Но необятната аудитория не го видя, с помощта на следения и корпоративен избор.

- Къде се следи това?

- Например в Ямбол, Русе - регионални градове със едва показване на ГЕРБ. Както и маса по-малки общини, като да вземем за пример Каспичан. На други места ГЕРБ се присламчи към кметове, които сами и без помощта на ГЕРБ печелят, само че по-късно си приписват заслугите. В Монтана привлякоха кмета Златко Живков, който бе избран отново на първия тур за шести мандат. А Живков е толкоз от ГЕРБ, колкото и аз.

- Коя е огромната изненада на изборите?

- Една от огромните изненади е доста положителното показване на Пенчо Милков в Русе. Българска социалистическа партия може да се поучи по какъв начин се вършат избори от кандидат-кметовете си в Русе и Перник. Млади, търчащи по терена хора, достоверни представители на Българска социалистическа партия, които дадоха доста сериозен урок в тежка среда. Русе в никакъв случай не е бил " алена цитадела ". Това са градове със мощни корпоративни въздействия и въпреки всичко Пенчо Милков и Станислав Владимиров реализираха блестящи резултати. Дано съумеят на балотажа. Тези две акции бяха от най-интелигентните и съответни на сегашната обстановка на Българска социалистическа партия. Имаше и чудесни резултати в по-малки общини с сполучливи кметове, като Троян, Гоце Делчев и други

- Какви са упованията ви от балотажите с претендентите на Българска социалистическа партия?

- Очаквам доста мощно показване, макар че няма да е по никакъв начин леко. За жал, сред двата тура настъпват така наречен локални политически задкулисия и още по-голямо активиране на корпоративния, заплатен избор. Има капацитет за Българска социалистическа партия в Русе и Перник, макар че там най-малко 10% от електората е следен. Знам го от предходни избори. Очаквам превръщане в Благоевград, положително показване в Ловеч, Разград и на други места.

- Каква ще е развръзката в София? Фандъкова или Манолова ще завоюва? И двете, дори и Борисов, приканиха симпатизантите на градската десница. Ще излязат ли десните гласоподаватели да гласоподават въобще?

- В София ще е най-интересното. Всичко е допустимо. Призивите на Бойко Борисов ще подействат единствено на съперниците му - част от десните симпатизанти ще излязат да гласоподават, само че против ГЕРБ. Това, което назоваваме новите млади, цивилен настроени обединения, центристки настроени и по-скоро опция на политическото статукво и на политическия модел, какъвто го имаме, несъмнено ще бъдат решаващи и тяхното гласоподаване ще дефинира резултата в София. Но една огромна част от тези хора - в действителност десните, няма да гласоподават нито за Фандъкова, нито за Манолова. Ако решат въпреки всичко да гласоподават за една от двете - ще е не от обич към другите възможности, а от предпочитание да се унищожи този 10-годишен модел.

- Смятате, че десните гласоподаватели ще поддържат Манолова?

- По-голямата част от тях, такава ми е хипотезата.

- Как си обяснявате преднината за Манолова в социологически прогнози преди месец и преднината на Фандъкова с 9% след първия тур?

- В началото на акцията Мая Манолова беше най-хубавият кей за така наречен углавен избор против статуквото. В хода на акцията обаче се появиха и други други възможности или други персонификации на смяната. Примерно, Борис Бонев взе 10%, до момента в който в първите проучвания него го нямаше. В негово лице се появи сериозен съперник на полето на предлаганите версии за смяна в София. Голяма част от тези, които в последна сметка гласоподаваха за коренно новото, което оферираше Бонев, при започване на акцията клоняха към Манолова.

- Как се промени профилът на българския гласоподавател?

- Отначало огромната разлика беше сред поколението, социализирало се в предходни условия, в този момент тези хора са над 60-годишни, и поколението, което се социализира в годините на прехода. Днес имаме най-малко три разнообразни генерации: едното, израсло и осъществено при социализма, остана лоялно на Българска социалистическа партия, на лявата концепция. Средното потомство, което към момента крепи общоприетата, класическа десница и една огромна част от него отиде към ГЕРБ - е второто потомство. Наричаме го " изгубеното потомство на прехода ", което имаше най-вече очаквания, само че остана излъгано в упованията си. И се появи трето потомство - социализирано в най-нови условия, противопоставящо се на първите две. Но най-много на второто потомство, което е преобладаващо в коридорите на властта. Това ново трето потомство, при все това и то не е прекомерно хомогенно, по-урбанизираната, по-високообразованата част от него я виждаме като електорат на цивилен обединения като " Да България " и " Спаси София ".

- А кой е този апатичен, безразличен електорат, който постоянно е неудовлетворен от ръководството, само че не гласоподава?

- Той е 60%, няма по какъв начин да е еднороден. По-голямата част са ядосани обществени песимисти, на които никой не предлага безапелационна вяра. Един от тях ми сподели: " Какво са това изборите? Там не ми се предлага да пребивавам по-добре или по-зле, а да избера кои да живеят по-добре или по-зле ". Тези хора са непредставени, само че и партиите не съумяват да стигнат до тях.

- Каква е новата настройка на общинските препоръки?

- На пръв взор наподобяват безпределно шарени, без ясни болшинства. За жал в общинските препоръки доста постоянно не можеш да схванеш кой от кои е. И това е една от основните аргументи за разочарованието на левия електорат от Българска социалистическа партия на локално ниво. И Българска социалистическа партия не е безапелационна съпротива във времето сред изборите. Не може 4 години да се водиш съпротива и никой да не разбере това, и най-после, преди изборите да започнеш да громиш ръководещите. Това е ситуацията в множеството общини. Истинската съпротива на локалната власт в локалния парламент, дори и в София, не беше Българска социалистическа партия. Тя не беше острие на офанзивата против всички безобразия, които ги имаше в столицата и страната. Начело на офанзивите против ръководството на ГЕРБ в София бяха цивилен формирования от вида на " Спаси София ". И след това за какво се чудим, че доста от симпатизантите на Българска социалистическа партия се въздържаха от локалния избор или са отишли към " Спаси София ", или някои от гражданските обединения.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР