- Г-н Драганов, министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че

...
- Г-н Драганов, министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че
Коментари Харесай

Хотелите трябва да имат на вратата надпис "Стойте си вкъщи"

- Г-н Драганов, министърът на туризма Николина Ангелкова разгласи, че след 13 май пада възбраната за вътрешния туризъм в страната. Какво мислите за концепцията българите да бъдат насърчавани да почиват това лято в българските курорти, като страната покрива почивката им с ваучери за избрана сума?

- За страдание, вносителите на това предложение - Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ, нямат никаква концепция кой и по какъв начин ще ги раздава тези ваучери. Как ще наподобяват те, кой ще ги печата, под какви номера, кой ще ги раздава, кой ще ги регистрира - няма отговори. А е нужна сериозна организация, става дума за доста милиони левове. 

Според мен би трябвало да се разшири обхватът на Наредба № 7, която урежда ваучерите за храна. Има 11 компании, които емитират и работят с такива ваучери. Може отново те да издават и ваучери за туризъм, които посредством работодателите да стигат до работещите.

И тъй като желаят страната да заплати за тези ваучери, тя може да сътвори фонд, от който парите ще се превеждат на фирмите-оператори на ваучери. От Вътрешна македонска революционна организация и НДСБ твърдят, че държавното управление е склонно да задели 250-350 млн. лева - почти колкото е годишната квота за ваучери за храна. Хотелите познават доста добре ваучерите за храна, защото те се употребяват и в заведенията за хранене им. Няма никакъв проблем, когато екскурзиантът дойде в хотела, да показа ваучера си за почивка, а след това хотелът да го изпрати на фирмата-оператор и в границите на няколко дни да си получи парите.

Ваучерите за храна сега са доста мощно следени посредством Наредба № 7, защото върху тези суми нито работодателят, нито служащият дължат налози и осигуровки. Контролът върху ваучерите за отмора също би трябвало да е силен, с цел да няма корупционни практики. Представете си някой непосредствен до властта да вземе един кочан ваучери и ги осребри посредством някой хотел за мними почиващи.

Вероятно за мнозина предложението звучи популистки, само че погледнете държавните ведомства: Министерският съвет, Народното събрание, обособените министерства - всички те си имат почивни станции, където техните чиновници вървят на отмора и ядат евтини кюфрета. Това е дискриминация. Излиза, че тези, които вече си имат евтина отмора, не дават на останалите.

- В изискванията на ковид по какъв начин обаче ще действат хотелите? Вие предупредихте тези дни за опасност от лавина съдебни дела против хотелиери при положение, че има инфектирани туристи. 

- Хотелите и в този момент работят - над 6000 хотела работят в България. След като отвориха, въпреки и частично, заведенията за хранене и заведенията, какъв е казусът хотелите да посрещат туристи? Те обаче би трябвало да сложат по един огромен надпис на вратата си " Стойте си у дома " или " Stay home " - това, което го написа на всички места по света. И изпод да предупредят: " Ако влезете в моя хотел, това е ваша отговорност. Аз не ви карам принудително и не е моя отговорност ". Затова, в случай че желаете, може да си сложите маска, гащеризон, очила и така нататък "

- Не звучи никак гостоприемно хотелиер да посреща гостите си по този метод. Кой ще отседне в този хотел?

- Как кой?! Нали видяхте - те им споделят:  " Не излизайте от София, тъй като ще разнесете болестта ", и хванаха 20 000 с подправени заявления. Само забранете на българите да вървят на море, и вижте по какъв начин ще измислят 20 000 бележки, че работят на морето. В последна сметка, когато пресичате прага на собствеността, наричана хотел, би трябвало да знаете, че той има свои правила. Хотелиерите би трябвало да ги качат на уеб страницата си тези правила, да ги включат в хотелската политика и ясно да кажат: " Не одобрявам недоволства с генезис ковид ". И тогава, в случай че се стигне до съда, да е ясно, че екскурзиантът е приел тези условия. Имайте поради, че туристите не са единствено красиви, усмихнати и доброжелателни. Има огромни мошеници. Заради такива проблеми Испания за две години бе затворила за английски туристи. 

- Министерство на туризма предлага туристите да подписват декларация за пътешестване и отмора на личен риск. Какво смятате за нея?

- Не става тази декларация. Първо, на какъв език ще бъде тя за задграничните туристи - на маджарски, румънски, италиански, британски, немски? Защото, в случай че се съдим с някого, ние се съдим на езика, на който сме подписали контракта и на който се приказва в съответния съд. Аз не мога да накарам англичанин да подпише декларация на български, тъй като, ако се стигне до съд, това ще е британски съд. Някой знае ли въобще каква е британската правна система и по какъв начин се съдим в Англия? Хора, които хал хабер си нямат от туризъм, желаят да вършат декларация. Искат някой да подпише празен, бял лист. Вие като влизате в ресторант, подписвате ли контракт на вратата? 

Заведенията и хотелите би трябвало да гледат на всеки туристи като на евентуален притежател на болест, както и той - на тях. И всеки да съблюдава ограничения за сигурност. Какво би трябвало да създадат хотелите? Като влезете в хотелската стая, би трябвало да имате червени точки, залепени върху ключа, бравата, лампата, отдалеченото, вратата на хладилника - местата, които евентуално различен е допирал. Тези точки би трябвало да ги пипате с ръкавица, да ги дезинфекцирате с кърпичка със алкохол. 

- Т.е. туристът би трябвало самичък да се погрижи да дезинфекцира?

- Да, ангажимент на екскурзианта е. Хотелиерът преди този момент би трябвало да е махнал списания, папки, всичко, което може при пипане да принесе зараза. И да предизвести, че местата с алена точка, преди да се пипнат, би трябвало да се бършат. 

- Така ли смятате, че ще работят хотелиерите оттук насетне?

- Хотелите са в конкуренция - в случай че желаят, ще поставят точки, в случай че желаят, няма да поставят. Всеки хотел си създава разпоредбите. Защото на следващия ден съдът ще пита: а вие сложихте ли червени точки във вашата стая? И да може да каже: аз съм назначил управител по ковид и съм спазил разпоредбите. 

- Мениджър по коронависурса? Това ли е най-новата позиция в хотелите?

- Абсолютно. Той е задължен да имплементира всички новости във връзка с законодателството в страната, европейското законодателство, условията на СЗО. Дори и с Българския туристически съюз тези дни водихме диалози по какъв начин да провеждат по хижите кой да извършва тези функционалности. Ако хижарят е един, той ще мери своята температура всеки ден, в случай че киха или кашля, няма да одобри никой, ще се обади на доктор. 

- Ще стане ли наложително условието да се мери температурата на гостите в хотела?

- Казва се - където е допустимо. Защото може да имате апликация и да кажете на гостите си да влязат в приложението и всеки ден да показват своята температура. Така работят към този момент доста хотели по света.

- Гърция ще въведе здравни паспорти за непознатите туристи. Това допустимо ли е у нас?

- И ние имаме така наречен жълта карта, в която, в случай че тръгнете за някои страни по света, би трябвало да е написано, че сте си направили определени имунизации. За Занзибар например трябва да се имунизирате против хепатит А и Б. В същата тази карта се прибавя едно изречение - " тест за антитела ". 

Ние чакаме да забележим какво ще гласи заповедта на министрите на здравеопазването и на туризма тази седмица. Те са длъжни да дадат такава национална политика, тъй като туроператорите ще искат да видят дали ограниченията на всеки отделен хотел са съобразени с политиката на страната. Но в ограниченията на хотела поради конкуренцията с другите хотели се изисква досетливост. Т.е. хотелиерите ще надграждат над ограниченията на страната. Защото СЗО  предлага най-общо: " Спазвайте отдалеченост ", " Мийте си ръцете ", " Не се пипайте по носа ". А хотелиерът може да каже: " Давам безвъзмездни ръкавици на туристите " или " Персоналът сменя ръкавиците на всеки час ". Каквото и да напише страната, англичанинът ще съди хотела. И в съда ще питат хотела какви правила е написал, а не какво е написало министерството.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР