Г-н Дончев, преди всичко честита награда, която получихте от фондация

...
Г-н Дончев, преди всичко честита награда, която получихте от фондация
Коментари Харесай

Успехът зависи от способността ни да се адаптираме

Г-н Дончев, на първо място честита премия, която получихте от фондация "Атанас Буров " за индустриално ръководство.

- Благодаря Ви! Благодаря за гласуваното доверие на настоятелите от фондация „ Буров “! За мен това е извънредно значимо самопризнание за активността на „ Идеал Стандарт - Видима “ и съм изключително горделив, че получаваме премията месеци откакто отбелязахме 85 годишнината на компанията. За нас това е една повратна точка в историята на нашата организация и сме щастливи, че успяхме да отбележим по подобен отговарящ метод труда и напъните на толкоз хора преди нас.

До кои пазари доближава продукцията на "Идеал Стандарт - Видима "?

- Ние сме част от "Идеал Стандарт Интернешънъл " - водещ производител на висококачествени артикули за банята, както за жилищни, по този начин и за публични здания. Компанията оперира в над 100 страни в Европа, Близкия Изток и Африка, като осъществя обилни продажби във Англия, Германия, Италия и Франция. Страните от Източна Европа съставляват най-динамично развиващият се клъстър в границите на компанията и бизнесът ни в тях набира скорост. По отношение на пазарния дял сме водачи във Англия, Италия и България, което е обяснимо, тъй като в тези страни са корените на компанията и имаме индустриални мощности. Например заводът ни във Англия наскоро празнува 200-годишна история.

Какво е мястото на Вашето сдружение в развиването на "Идеал Стандарт Интернешънъл Холдинг "?

- Българските фабрики са най-значимите индустриални структури за компанията. Фактът, че привлякохме обилни вложения през последните години, приказва за вероятностите и за амбициозните проекти на притежателите. Но не са единствено заводите, които дефинират значимостта на "Идеал Стандарт - Видима ". Тук са ситуирани значими структури за компанията като Център за ИТ пълномощия и Финансовият център. В България е центърът за ръководство на комерсиалната активност на "Клъстер Източна Европа ", който обгръща пазарите в над 25 страни. Тук действа логистична платформа, осигуряваща връзката сред производството и пазарите. Тази платформа е от огромно значение за дистрибутирането на продуктите на пазарите на "Клъстер Източна Европа ".

Вашето произвеждане е мощно обвързано със строителството. Очаквате ли този бранш да "работи " за Вас през тази година?

- Очакваме строителството в България да се развива добре, както до момента. Фирмите от строителния отрасъл са наши сътрудници, на които разчитаме. Освен посредством комерсиалната мрежа, нашите артикули намират точното си място и посредством плановия бизнес. Част от нашата тактика е да развиваме партньорствата си с експертите - архитекти, дизайнери, вложители, планови мениджъри. Стремим се да осигуряваме не просто висококачествени артикули, а решения. Осигуряваме и условия за по-лесни и взаимноизгодни бизнес връзки.

Върху какво наблягате - количественото разгръщане или търсите различен път за напредък на пазара? Знам, че последователно въвеждате роботи в производството.

- Успехът на една компания зависи от нейната дарба да се приспособява към условията на времето. Ние сме си сложили амбициозната задача да работим за утрешния ден, да моделираме бъдещето и това ни задължава да сме съответни на бъдещите действителности. Ние сме компания, потвърдила във времето, че може да трансформира промишлеността към по-добро. Ще напомня революционното изобретение на "Идеал Стандарт " от 1969г - керамичния затварящ механизъм, който сложи началото на нова категория в смесителите и промени целия отрасъл вечно. Непрекъснато усъвършенстваме нашите затварящи механизми и през днешния ден предлагаме FirmaFlow - непостижим във връзка с надеждност и дълговечност. В наши дни ще загатна революционната технология Aquablade, която към този момент се наложи като желана на пазара. Освен върхови технологии "Идеал Стандарт " ще разчита за в бъдеще на артикули с ослепителен дизайн и ето за какво положихме основите на едно положително партньорство със международно известното в продуктовия и интериорния дизайн Студио Паломба Серафини. От това партньорство се родиха нови сбирки керамични произведения,мебели, смесители и вани, наречени Atelier Collections, които започваме да вкарваме в цяла Европа и в частност в България. Премиерата на тази продуктова стратегия за нашата страна ще се състои на 5 март.

Колкото до роботизацията, тя ни обезпечава потенциал и реализиране на върхово качество, каквото клиентите заслужават.

Как наподобява бизнес средата у нас през погледа на един управител от международна компания?

- За мен бизнес средата в България продължава да дава благоприятни условия за развиване. От скоро се вижда вълна от млади, въодушевени и можещи хора. Кадри, които са учили и живели отвън България, видели са по какъв начин работят хората и институциите, се връщат назад с огромен възторг и с доста хрумвания. Това са хора, които с желанието си за развиване и опита от живота зад граница могат да реализират високи цели. Доколкото в областта на услугите и търговията през последните десетилетия има осезаемо развиване, то в нашата сфера на произвеждане капацитета е голям. Вземайки под внимание също какъв брой ниши в пазара са свободни и какъв брой ниски са бариерите за нахлуване в някои браншове, считам, че всеки добър управител би трябвало да вижда капацитета.

Сянка върху положителните вести за "Идеал Стандарт - Видима " ненапълно хвърлят неяснотите към Брексит. А Обединеното кралство е един от вoдeщите пaзapи за компанията нa Cтapия ĸoнтинeнт...

- Част сме от едно бързо изменящо се общество и даже сходни обрати да са казус, те не могат да бъдат избегнати. Абсолютно обикновено е сходна смяна на континента да има отражение върху доста аспекти на бизнес средата, само че като цяло аз не чакам да докара до огромни разтърсвания за нашия пазар. "Идеал Стандарт Интернешънъл " е единственият производител, който има локално произвеждане на острова, ориентирано главно върху локалния пазар. Това ще ни даде мощно конкурентно преимущество.

Ярослав Дончев е роден в Севлиево. Завършил е Техническия университет в Габрово. През 1999-а се причислява към финансовия екип на "Видима " АД. В идващите години минава през разнообразни мениджърски позиции в "Идеал Стандарт ". От август 2012-а е заместник-председател на съвета на шефовете на към този момент обединеното сдружение "Идеал Стандарт - Видима " АД. От 1 май 2016 година е определен за изпълнителен шеф, ръководител на съвета на шефовете и финансов шеф. През януари 2019-а заема позицията шеф "Клъстер Източна Европа " за "Идеал Стандарт Интернешънъл " по едно и също време с поста изпълнителен шеф на "Идеал Стандарт - Видима ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР