Футболните клубове от английската Висша лига гласуваха за прекратяване на

...
Футболните клубове от английската Висша лига гласуваха за прекратяване на
Коментари Харесай

В Англия прекратяват масовото коленичене на футболни мачове

Футболните клубове от британската Висша лига гласоподаваха за преустановяване на колениченето преди всеки мач и оповестиха, че ще показват против расизма по този метод единствено в " характерни моменти ". Играчите ще застават на едно коляно преди първия и последния мач от сезона, в определени кръгове през октомври и март и на така наречен Боксинг дей (26 декември), както и във финалите за другите купи на Острова.

Отборите в Премиър лийг вкараха практиката с всеобщото коленичене след първия съдийски сигнал през 2020 година То беше възприето като знак на поддръжка към антирасисткото придвижване Black Lives Matter (б. р. - " черните животи имат значение " ), набрало известност след убийството на чернокожия Джордж Флойд от полицията в Съединени американски щати.

Много футболисти обаче към този момент считат, че то е изгубило своето влияние и обръщение, като някои от тях стопираха да го практикуват още през предишния сезон. Общото решение за прекъсване на колениченето в Англия беше взето от капитаните на 20-те елитни тима, които разискаха тематиката на специфична колекция в Лондон в навечерието на новото състезание.

След нея беше оповестено публично взаимно изказване, в което се споделя:

" Решихме да изберем значими моменти, в които да заставаме на коляно по време на сезона, с цел да подчертаем нашето единение против всички форми на расизъм и по този начин да продължим да демонстрираме нашата взаимност към общата идея. Оставаме твърдо решени да изкореним расовите предубеждения и да създадем приобщаващо общество с почитание и равни благоприятни условия за всички. "

Изп. шеф на Премиър лийг Ричард Мастърс разяснява, че всички в лигата не престават да са " изцяло отдадени на казуса ". Пред Би Би Си той добави, че решението за по-рядко коленичене е взето от футболистите, защото " се притесняват, че то губи своята мощ и подтик ".

През последните две години имаше и отрицателни реакции против заставането на коляно, изключително против британския народен тим. Играчите на " трите лъва " бяха освирквани даже от част от своите почитатели, като недоволните ентусиасти твърдяха, че сходна демонстрация на поддръжка за битката против расизма е " ненапълно марксистка ".

Сред играчите, които своеволно престанаха да коленичат, пък беше нападателят на " Кристъл Палас " Вилфрид Заха, който приключи демонстрацията още през февруари 2021 година " Няма значение дали коленичим или стоим прави, някои от нас не престават да получават обиди ", аргументира се тогава националът на Кот д`Ивоар.

Новият сезон във Висшата лига се открива в петък (5 август) с лондонското дерби " Кристъл Палас " - " Арсенал ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР