Фронтални въздушни възглавници за пътниците отзад, система за предсказване на

...
Фронтални въздушни възглавници за пътниците отзад, система за предсказване на
Коментари Харесай

Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя шофира сама и отгатва желания

Фронтални въздушни възглавници за пасажерите откъм гърба, система за предсказание на обстановки и екран с спомагателна действителност са единствено дребна част от нововъведенията, които са интегрирани в новата S-Klasse. Най-луксозният Mercedes е към този момент на нашия пазар, а екипът ни направи обширен тест драйв на версията S500 4Matic. Това, което можем да кажем като начало е, че новият Mercedes S-Klasse слага дигитализацията и изкуственият разсъдък в автомобилната промишленост на ново равнище. Що се отнася до качеството, то от самата компания го дефинираха като " на невиждано равнище " и би трябвало да кажем, че не са преувеличили.

Вече сме привикнали с обстоятелството, че всяко ново потомство на S-класата освен задава стандартите за сегмента, само че и носи нещо изцяло ново в автомобилния свят. Благодарение на предишни поколения на флагмана на Mercedes автомобилната промишленост получи ABS, въздушни възглавници, система за стабилизация, адаптивен круиз надзор, система за нощно виждане и доста други, за които ще ни би трябвало обособена публикация с цел да ги споменем всички. Сега обаче наподобява, че автомобилът от новото потомство с показател W223 може да изненада освен автомобилната промишленост, само че и напредналия свят на цифровите технологии. Ето и четирите съществени обстоятелството, които ни направиха усещане по време на тестовото шофиране.
Факт 1. Отвън наподобява впечатляващо  Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

Въпреки много огромната екстериорна разлика с досегашното потомство, новата S-Klasse съставлява огромен седан с класическо оформление, с помощта на верните пропорции с дълъг похлупак и мощно наклонена A-колонка. Такава идея по формулировка не може да наподобява зле. А детайлите и стилистичните детайли са въпрос на усет и е безсмислено да се разискват.

Има обаче няколко стилистични детайла, на които си коства да се обърне особено внимание. Основната е, несъмнено, дръжките на вратите, които, когато автомобилът се движи, потъват в панелите на каросерията, образувайки безусловно равна повърхнина в профил на автомобила. Освен стилно, това решение работи отлично и за аеродинамиката на автомобила. Коефициентът на противодействие на новата S-Klasse още веднъж е един от най-хубавите в класа и е единствено 0.22.
 Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

Освен това S-класата към този момент разполага с напълно LED фарове и задни светлини. Последните, апропо, са трансформирали отвесната си ориентировка на хоризонтална, тъй че в този момент е просто невероятно да се обърка новата S-класа с различен Mercedes с четири порти. Освен това като алтернатива се оферират LED фарове с новата технология Digital Light, които освен осветяват пътя, само че при нужда прожектират върху него със светлинен лъч, маркировки или предупредителни знаци.

Трябва да признаем, че нормално флагманът на Mercedes, с смяната на поколенията радикално трансформира дизайнерската си парадигма, редувайки брутални черти със комплицирани форми. Един от образците е от недалечното минало, когато съзнателно квадратният W140 беше сменен от заобления W220, който пък от своя страна отстъпи мястото си на солидния и колосален W221. Но този път нищо сходно не се случи: автомобилът с показател на тялото W223 остана толкоз грациозен, колкото автомобилът от предходното потомство с показател W222, макар че новата S-Klasse е много по-различна.
Факт 2. В салона е настъпила цифрова гражданска война  Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

В интериора на новата S-класа измененията са изключително забележими. Луксозният и даже леко " отекъл " жанр на W222 отстъпва място на технократичен интериор с пет екрана, някои от които са чувствителни на досег и направени по най-съвременната OLED технология. Второто потомство MBUX (Mercedes-Benz User Experience) дебютира точно в новата S-класа. Тук системата, която апропо се създава в България, е интегрирана в голям отвесен сензорен екран, който управлява на практика всички функционалности на автомобила. А такива има доста.

Така да вземем за пример, четиризоновият климатичен надзор има 17 режима на работа за пасажерите начело и 20 за пасажерите в задната част на салона. Седалките са с 19 електродвигателя за контролиране допълнително от 8 равнини и са оборудвани освен с функционалността за отопление и вентилация, само че и за масаж. В допълнение, повече от 250 LED детайла са виновни за амбиентното осветяване на интериора, които са ситуирани на разстояние не повече от 1.6 см един от различен. Те са част и от функционалността за така наречен енергизиране, която дебютира на W222 и която употребява осветяване, аромати и музика, с цел да сътвори друго въодушевление в колата.
 Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

Още нещо, което ни направи усещане е, че новият MBUX разполага и с Interior Assist, който употребява камери в салона и изкуствен интелект за различаване и предугаждане на желанията и желанията на пасажерите. Той прави това, като интерпретира посоката на главата, придвижванията на ръцете и езика на тялото и реагира с подобаващи функционалности. Например, в случай че лидерът огледа през рамо към задното стъкло, системата за подкрепяне на интериора автоматизирано смъква щората.

В допълнение, водачът на новата S-Klasse към този момент има пред себе си нов 12.3-инчов дигитален инструментален клъстер с 3D екран. Но още по-изненадващ е големият head-up екран с прожекционна повърхност от 77 инча и с функционалност за добавена действителност. Сега предното стъкло демонстрира освен всичко, налично от общоприетите принадлежности и информация от бордовия компютър, само че и дава навигационни препоръки, които в действително време, употребявайки графични знаци и стрелки, демонстрират нужната лента за придвижване, посоката на изхода или стремежи завой.
 Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

И, несъмнено, същинската гражданска война в технологиите за сигурност са фронталните въздушни възглавници за пасажерите откъм гърба. По време на съществени челни конфликти задната въздушна възглавница може доста да понижи натоварването на главата и шията на пасажерите откъм гърба. Трябва обаче да се означи, че тази иновация към момента се предлага като спомагателна алтернатива единствено за S-класата с удължено междуосие.
Факт 3. Икономични и мощни мотори и неповторима возия

Към момента S-класата се предлага в две модификации на каросерията: с къса и дълга база. Но появяването на още по-дълга версия с префикса Maybach, както и модификацията Pullaman, е единствено въпрос на време. Що се отнася до моторите, то все още те са пет.

В момента за седана са оповестени единствено пет мотора - три бензинови и два турбодизела. Макар и малко по-късно, под капака на флагмана обаче ще бъде инсталиран даже и V12 мотор. Освен това на бял свят следва да се появят две модификации на S-класата от дивизията AMG, едната от които даже ще бъде хибридна. Също по този начин през идната година ще има плъгин хибридна версия, която при цялостно зареждане на батериите ще може да преодолее до 100 км извънредно с електрическа двигателна сила.
 Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

Що се отнася до в този момент наличните версии, под капака на базовата трансформация S350d е инсталиран дизелов компресорен „ шестак “ с размер 3 литра и мощ 286 коня и 600 Нм. Една стъпка по-високо е версията S400d, също дизелова, която с сходен работен размер, заради друга стратегия за ръководство, към този момент разполага с 330 конски сили и 700 Нм въртящ миг.

Бензиновите версии към този момент са в осъществяване на по този начин наречения мек хибрид, когато електрически мотор-генератор е интегриран в мотора и трансмисията. В Mercedes тази система се назовава EQ Boost. Базовата бензинова версия на S450 е оборудвана с редови турбо шестцилиндров мотор с мощ от 367 к.с. и 500 Нм пиков миг. Още 22 к.с. може да добави EQ Boost за малко време. Версията, която ни беше предоставена за тест, все още се явява най-мощната бензинова за новата S-Klasse, предлагаща се в България. Тя е с показател S500 и е оборудвана с турбо шестцилиндров мотор с мощ от 435+22 к.с. Също по този начин се подкрепя от електромотор, който прибавя 22 конски сили (EQ Boost). Най-мощната е S580 и е с четирилитров мотор с мощ 503+20 коня, само че тя ще бъде налична у нас към края на годината.

Всички мотори от новия S-клас са комбинирани с 9-степенна автоматизирана 9G-tronic трансмисия, която превключва предавките безусловно незабелязано, а момента се предава през нея на колелата благодарение на патентованата 4MATIC система. Само базовата S350d се предлага и във версия със задно задвижване. Тестваната от нас версия S500 разполага с повече от обичайно ускоряване, моторът е извънредно беззвучен (особено в режим комфорт), а държанието на големия седан е безусловно предсказуемо. Последното значително се дължи на неповторимото шаси и окачване.
 Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

Шасито с пневматични детайли е адаптивно. Освен това специфични стереокамери под предното стъкло проучват пътната настилка и контролират твърдостта на амортисьорите до 1000 пъти в секунда. В допълнение, опционалният Active Body Control има нова функционалност Impulse Inside и показателя „ E “ в името си. E-Active Body Control в този момент освен се опълчва на поднасянето на колата в остри завои, само че когато се употребява дружно със системите за сигурност PRE-SAFE, той може да повдигне каросерията на автомобила от двете страни при положение на непряк удар, тъкмо преди този момент.

Интерес съставлява и асистента за самостоятелно шофиране, който самоуверено можем да кажем, че е най-хубавият за момента, интегриран в сериен автомобил. Системата открива място за паркиране и го прави сама, следи колите начело и в профил и според от трафика може да предприеме изпреварване единствено с подаването на мигач. Чрез топография и данни от GPS дефинира скоростта, с която даден завой може да се вземе. Като цяло единственото условие е да държите ръцете си на кормилото и при по-добра маркировка (която липсва на доста места у нас) автомобилът ще ви заведе до мечтаната от вас дестинация самичък. При това с много непретенциозен (за стандартите на този клас) разход на гориво от девет литра на 100 километра пробег (за версията S500).
Факт 4. Висока цена  Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

Естествено всички неповторими системи, варианти и материали, които са употребявани за изработката на новата S-Klasse си имат своята цена. Едва ли някой чака този софтуерен връх в автомобилната промишленост да е на ниска цена. Освен всичко, това е и колата с най-уникалната возия, като по този индикатор новата S-Klasse фрапантно изпреварва директните си съперници от Audi и BMW. Цените, които ви демонстрираме са базови за всяка от модификациите, като от тук насетне стартира прибавянето на разнообразни варианти (а те напълно не са малко) и респективно цената пораства. Ето и ценовата листа на новата S-Klasse за България.
 Тествахме най-новата S-Klasse на Mercedes: Тя кара сама и отгатва стремежи

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР