Фридерике Гьосвайнер е новото голямо откритие в немскоезичната литература. Още

...
Фридерике Гьосвайнер е новото голямо откритие в немскоезичната литература. Още
Коментари Харесай

Тъжна свобода - роман за изгубеното поколение

Фридерике Гьосвайнер е новото огромно изобретение в немскоезичната литература. Още с първия си разказ „ Тъжна независимост “ тя провокира същинска сензация и дава поръчка за обещаваща кариера. Критици и експерти я съпоставят с Рилке и Бюхнер, виждат в нейно лице изразител на възприятията на днешното „ изгубено потомство “ и й предсказват ослепително бъдеще.
„ Тъжна независимост “ е изчерпателен взор върху конфликта сред очакванията, примирението и отстъплението, присъщи за поколението на трийсетгодишните. Решена да стартира работа като публицист в Берлин, Хана се помирява с раздялата със своя другар Якоб. Тя гледа на стажа сив един вестник като идеална опция за старт в кариерата. Вместо обаче да се почувства същински свободна за първи път в живота си, Хана изпада в непреодолима рецесия.
Изглежда, че всичко й се изплъзва, кариерата и постоянните връзки зависят от една инцидентна среща, която може да й вдъхне нова храброст. Но не е несъмнено, че нещата ще се подредят – както всичко в живота й. Поне постоянно може да разчита на Мириам, своята най-хубава другарка, и на Skype, тъй като Мириам неотдавна живее в Москва. Свободата може да наподобява и по този начин: като едно безпределно проваляне в незнайното.
В романа Хана се бори с огромните си упоритости и с изборите, които е направила. Въпреки че има своите благоприятни условия, тя ще се сблъска с тъжната истина, че не всички имат късмет да се осъществят и да реализират задачите си. Без да бъде сантиментална, Фридерике Гьосвайнер показва подозренията и страховете на всеки младеж при започване на своята кариера, започвайки с неговите фантазии и проекти, които могат да бъдат изоставени след конфликта с действителността.
Австрийската писателка напълно достоверно и скромно разказва всички проблеми, пред които са изправени днешните младежи. Впечатляващ в стила й е методът, по който характеризира превъзходно тази „ съвременна “ независимост на един напълно зависещ на стопанската система свят, в който всеки се бори самичък за себе си. „ Реалистична и изключително забавна от общественополитическа позиция книга – напълно лишена от сълзливост и егоизъм, а това са две фантастични качества, изключително за един дебют ”, споделя за романа й известната журналистка от SWR 2Урсула Мерц.
Фридерике Гьосвайнер е родена в Рум, Тирол, през 1980 година Тя учи немска лингвистика и политология в университета в Инсбрук, където се дипломира с магистърска степен през 2004 година Темата на дисертацията й е „ Самотата в актуалните немскоезични творби на млади създатели “. По-късно Гьосвайнер работи като теоретичен помощник към университета в Инсбрук, също така се изявява като преподавател и книжовен критик.
През 2016 година излиза дебютният разказ на авторката „ Тъжна независимост “. Той е посрещнат с блестящи ревюта, като критиците се надпреварват да я засипват със суперлативи. През ноември същата година Гьосвайнерполучава държавната литературна премия на Австрия за дебютен разказ.
В своята обосновка журито отбелязва: „ Романът е портрет на едно ново „ изгубено потомство ”, лутащо се сред стаж и обществена неустойчивост, сред фантазиите си за независимост и очакванията за живота, самотата и чувството за безполезност. „ Тъжна независимост “ дава безапелационен отговор на един наболял обществен проблем. Книгата вълнува със своята безпощадност, правота и литературна самостоятелност. ”
През 2018 година Фридерике написа либретото за операта „ DasJagdgewehr ” („ Ловната пушка ”) на Томас Лархер. Тя продължава да се изявява като публицист за разнообразни медии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР