Френското списание Поан, срещу което турският президент Реджеп Тайип Ердоган

...
Френското списание Поан, срещу което турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Поан обяви, че няма да се откаже от думите си по адрес на Ердоган

Френското списание " Поан ", против което турският президент Реджеп Тайип Ердоган подаде тъжба в основната прокуратура на Анкара поради засегнатост на държавен глава, сподели, че не се отхвърля от мненията си, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Корицата на последния брой на списанието от 24 октомври провокира възмущението на турското държавно управление. На нея Ердоган е упрекнат в " етническо пречистване " на кюрдите в Сирия в границите на турската военна интервенция в Североизточна Сирия, подхваната на 9 октомври.

Жалбата, импортирана от юриста на Ердоган, е ориентирана против основния редактор на интернационалната графа на изданието Ромен Гюбер и против шефа на списанието Етиен Жернел.

След новината за жалбата в публицистичен коментар, оповестена в уеб страницата на изданието, Жернел споделя, че Ердоган несъмнено има проблем със свободата на словото и че съди изданието поради закононарушение, което в монархиите е известно като " посягане против високопоставена персона ".

" Няма да оттеглим нито една дума от това, което сме написали ", добавя той. Разследването на " Поан ", провокирало жалбата на турския водач, приказва за етническо пречистване на кюрдите в Сирия и твърди, че турската власт е сключила пакт с някогашни фигури от Даеш и от Ал Каида, които да правят тази " мръсна работа ". В публикацията се питаше дали хората ще позволен Ердоган да избива кюрдите и да заплашва Европа.

Днес Жернел напомни, че в предходен брой на изданието от май предходната година, то назова Ердоган деспот. След това афиши, рекламиращи списанието, бяха скъсани, а някои продавачи на вестникарски будки бяха заплашвани. " Нашето издание получи директни смъртни закани ", напомни още той.

" Ердоган прати в пандиза в Турция доста публицисти и мисли, че неговите желания към цензура може да се упражняват и в други страни, в които пресата е свободна ", добавя журналистът.

" Арогантността на управника в Анкара явно няма граници. Но той ще бъде отчаян: ние няма да отстъпим въобще ", добави той. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР