Френският президент Еманюел Макрон подчерта необходимостта европейските страни да продължат

...
Френският президент Еманюел Макрон подчерта необходимостта европейските страни да продължат
Коментари Харесай

Доклад на ISW за предложението на Макрон и реакцията в Русия

Френският президент Еманюел Макрон акцентира нуждата европейските страни да продължат поддръжката за победа на Киев, за да подсигуряват украинската и европейската сигурност. Макрон съобщи в изявление от 16 март за украинските телевизионни канали 1+1 и My-Ukraina, че " няма да има мир в Европа, в случай че Украйна бъде принудена да капитулира ".

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW).

Макрон прикани европейските страни да ускорят доставките на военна помощ за Украйна. Той съобщи, че дълготраен мир ще възвърне териториалната целокупност и суверенитета на Украйна и ще подсигурява сигурността и на цяла Европа.

Също по този начин загатна, че преговорите изискват и Русия, и Украйна да вземат участие, с което подчерта нежеланието на Русия да взе участие с Украйна като равноправна страна.

Акцентът му непосредствено оспорва продължаваща съветска осведомителна интервенция, целяща да показа Запада като единствената значима договаряща страна, с цел да завоюва отстъпки, които подкопават украинския суверенитет и териториална целокупност. Макрон също по този начин съобщи в изявление от 16 март за френското издание Le Parisien, че " може би в някакъв миг "  ще е належащо френските войски да работят на място в Украйна, с цел да противодействат на съветските сили, само че че той " не го желае ".

Руски източници се концентрираха върху отговора на Макрон на въпрос, в който той удостовери, че ще изиска от Русия преустановяване на огъня в Украйна по време на лятната олимпиада през 2024 година в Париж.

Руски публични източници до огромна степен отхвърлиха предлагането на Макрон за преустановяване на огъня, базирайки се на продължаващата поддръжка на Франция за Украйна. Той ще поддържа обръщение за мир в сходство с духа на олимпийското придвижване, само че то не изключва потребността на Украйна да възвърне изцяло своя суверенитет и териториална целокупност.

Съобщава се, че Украинската работа за държавна сигурност (СБУ), специфичните сили и силите за безпилотни системи са направили сполучлив удар с дрон против съветска петролна рафинерия в Краснодарския край в нощта на 16 против 17 март.

Източници от СБУ са декларирали за украинското издание Suspilne че са блъснали колоните за атмосферна филтрация на недопечен нефт на петролната рафинерия Славянск в Славянск на Кубан, Краснодарски край, което е довело до огромен пожар.

Оперативният щаб на Краснодарския край твърди, че няколко дрона са се пробвали да ударят петролната рафинерия в Славянск и че съветските сили са ги обезвредили, макар че падащите дронове са провокирали пожар.

Руски блогър твърди, че два от 17-те дрона, ориентирани към петролната рафинерия в Славянск, са блъснали оборудването. Suspilne заяви, че дронове неотдавна са съумели да ударят 12 петролни рафинерии в Русия.

Руски блогър твърди, че украинският удар против петролната рафинерия в Славянск е деветият против съветска петролна рафинерия през последната седмица.

Друг съветски блогър твърди, че украинските удари по петролни рафинерии са по-сериозни от ударите по хранилища за гориво, тъй като интернационалните наказания против Русия усложняват способността ѝ да ремонтира технологично комплицирани петролни рафинерии.

Неизвестни лица изстреляха дрон във военна база в Приднестровието, проруската отцепническа република в Молдова, на 17 март. Това се случва на фона на оценена настояща хибридна интервенция на Кремъл, ориентирана към дестабилизиране на Молдова от вътрешната страна.

Приднестровските медии настояват, че дрон е блъснал хеликоптер на територията на неуточнена военна част. Публикуваха и видеозаписи от момента на удара с дрона и твърдяха, че дронът е летял от посоката на Одеска област.

Нито приднестровските, нито съветските управляващи са обвинили украинските сили, че са направили удара към този миг, само че може да го създадат в бъдеще. Бившият ръководител на Върховния съвет на Приднестровието Александър Шчерба твърди, че ударът е имал " украински почерк ".

Бюрото за реинтеграция на Молдова съобщи, че удареният хеликоптер не е летял от години и ударът е бил целеустремено да всее боязън и суматоха в Приднестровието.  С това загатна, че случилото се е част от противникова осведомителна интервенция, насочена към Молдова, макар че Бюрото за реинтеграция не е обвинило категорично сили.

Молдовските управляващи обявиха, че са в контакт с украинското държавно управление.

Говорителят на украинското Главно военно разследващо ръководство (ГУР) Андрий Юсов дефинира обстановката като съветска провокация.

Украинският център за противопоставяне на дезинформацията обвини Русия, че е направила удара, с цел да манипулира осведомителното пространство.

ISW не може без значение да ревизира детайлностите за единичния удар с дрон в Приднестровието или да разпознава виновните участници, само че е малко евентуално украинските сили да са направили удара поради лимитираните средства, употребявани при удара и незначителната цел. Украински публични лица също неотдавна обявиха, че Приднестровието не съставлява военна опасност за Украйна.

Приднестровските управляващи неотдавна желаеха от Русия неуточнена " отбрана " (отбрана/защита) против Молдова и Русия, или свързани с Русия участници евентуално ще бъдат облагодетелствани от тази провокация, с цел да продължат продължаващите старания на Кремъл да сложи осведомителни условия, с цел да оправдае разнообразни Руски хибридни интервенции, които имат за цел да дестабилизират Молдова, за които ISW обширно предизвести.

Съобщава се, че съветските проукраински доброволчески сили са завладяли съветска административна постройка в граничната зона на Белгородска област на фона на продължаващи трансгранични набези в Белгородска област. Общоруският проукраински легион " Свобода на Русия " (ЛСР) и Сибирският батальон обявиха на 17 март, че техните сили са навлезли в граничното населено място Горковски в Белгородска област и са завладяли административната постройка на селището.

Руските блогъри или отхвърлиха това изказване, или твърдяха, че селището е изоставено преди няколко години.

Руски източници, в това число съветското Министерство на защитата (МО), разпространиха кадри, в които се твърди, че съветската противовъздушна защита смъква украински хеликоптер покрай Лукашивка, Сумска област. За него се оповестява, че е бил на път за Белгородска област.

Руски блогъри в началото твърдяха, че съветските сили са свалили хеликоптер западно произвеждане, само че съветското МО по-късно съобщи, че хеликоптерът е Ми-8 от руската ера.

Украинското основно военно разследващо ръководство (ГУР) отрече съветските изказвания, че съветските сили са свалили украински хеликоптер и дефинира изказванията като част от осведомителна интервенция на Кремъл.

Руски блогъри настояват, че ограничена наземна активност продължава покрай Козинка и Сподарюшино, Белгородска област.

Руското министерство на защитата (МО) алармира, че има намерение да отбрани съветския Черноморски флот (ЧФ) от украински удари и може да е сменило командира на ЧФ като част от тези старания. Руският министър на защитата Сергей Шойгу е посетил командния пункт в окупирания Севастопол, Крим, където е получил отчети за украинските интервенции и работата на флота.

Шойгу акцентира, че ЧФ би трябвало да организира ежедневни учения за отразяване на удари от въздушни и безпилотници. Той подреди флотът да употребява спомагателни оръжия, в това число системи с огромен диаметър и картечници, с цел да укрепи съветската защита.

Шойгу също получи отчет от съветския вицеадмирал Сергей Пинчук, за който някои съветски източници неотдавна твърдяха, че е заменил адмирал Виктор Соколов като пълководец на ЧФ.

ISW обаче не може да удостовери това изказване. Украинска ударна акция принуди ЧФ да реалокира по-голямата част от военноморските си активи надалеч от главната си база в Севастопол към по-малки и по-малко способни бази в Новоросийск и другаде, а Центърът за стратегически връзки на украинските въоръжени сили (StratCom) заяви, че украинските удари са извели от строя почти 33 % от военните кораби на ЧФ към началото на февруари 2024 година, в това число 24 кораба и една подводница.

Позата на Шойгу е с цел или да си припише заслуги, в случай че ЧФ стане по-ефективен в отбраната си срещу украински удари, или да упрекна други командири, в случай че се провали.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР