Френският министър-председател Елизабет Борн предупреди шефовете на компании за риска

...
Френският министър-председател Елизабет Борн предупреди шефовете на компании за риска
Коментари Харесай

Франция пред потенциална енергийна криза

Френският министър-председател Елизабет Борн предизвести шефовете на компании за риска от ограничение на потреблението на сила тази зима и ги прикани да подхващат ограничения за понижаване на потреблението.

" Ако действаме групово, тогава можем да преодолеем риска от дефицит, само че в случай че всички не вземат присъединяване и в случай че всички неприятни сюжети се съберат дружно, тогава може да бъдем принудени да наложим понижения на потребителите ", сподели тя пред бизнес групата Medef.

" Ако в последна сметка се стигне до нормиране, предприятията ще бъдат най-засегнати и за жалост би трябвало да сме готови за това ", продължи тя.

Борн съобщи, че държавното управление към този момент изготвя проекти за деяние в изключителни обстановки, в това число " система за търговия с квоти ", която ще разреши на сдруженията да купуват и продават квоти за електрическа енергия.

Правителството също по този начин приготвя ограничения за подкрепяне на сдруженията, които ще бъдат " прекомерно съществено наранени " от нормирането, заяви Агенция Франс Прес.

Ясното предизвестие за риска от дефицит на електрическа енергия в допълнение акцентира напъните на държавното управление да приготви публичното мнение и бизнеса за очертаващите се компликации, породени от продължаващата война в Украйна.

В речта си предходната седмица на първото съвещание на кабинета след лятната почивка през август президентът Еманюел Макрон предизвести, че може да се наложи Франция да направи " жертви " вследствие на това, което той назова " завършек на изобилието ".

" Всяка компания би трябвало да се активизира и да работи. Призовавам всички да изготвят лични проекти за икономисване на сила през септември ", продължи Борн, като в същото време акцентира, че рецесията ще подкрепи прехода от изкопаеми горива.

" Предстоящите месеци са единствено стъпка от по-големия преход, който би трябвало да правим ", сподели тя.

Франция е по-защитена от доста европейски страни от скока на цените на газа, породен от решението на Русия да понижи износа си за Европа след нахлуването си в Украйна през февруари.

Франция създава към 70 % от електрическата енергия си благодарение на 56 нуклеарни реактора, само че 32 от тях сега са изключени или за рутинна поддръжка, или за оценка на рисковете от разяждане.

Борн съобщи, че " повторното стартиране на спрените реактори е от значително значение, с цел да се избегнат спирания на електрозахранването ".

Макрон даде по-оптимистичен звук по време на визитата си в Алжир предходната седмица, където бяха разисквани спомагателни доставки от северноафриканския производител.

" Няма да имаме никакви проблеми, тъй като подвластен доста малко от газа ", сподели Макрон пред кореспонденти в Алжир в петък. " Имаме един газопровод с Норвегия. Увеличихме размера и диверсифицирахме нещата ".

Той уточни новия терминал, кадърен да преработва полутечен природен газ (LNG) в северното пристанище Хавър, както и напъните за запълване на френските газови ресурси, които са цялостни на 90 %.

" Така че от чисто френска позиция тази зима нещата ще бъдат наред. Въпросът е европейски ", изясни Макрон, като сподели, че може да се наложи " взаимност ", с цел да се помогне на сътрудниците от Европейски Съюз, които са по-зависими от съветския газ.

Газът съставлява към 20% от общото енергийно ползване на Франция, само че се употребява като източник на сила за по-малко от 10% от електрическата енергия, сочат статистическите данни на Международната организация по енергетика. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР