Френски жълти жилетки, недоволните от социалната и данъчната политика на

...
Френски жълти жилетки, недоволните от социалната и данъчната политика на
Коментари Харесай

Седма събота на протести на френските „жълти жилетки”

Френски " жълти жилетки ", недоволните от обществената и данъчната политика на президента Еманюел Макрон, се събраха на седми подред съботен митинг, само че бяха много по-малобройни, съобщи Франс прес.
 
Движението, почнало преди месец и половина, отслабна доста в последните две седмици. По данни на държавното управление предходната събота в митингите са се присъединили към 38 600 души, до момента в който седмица по-рано те бяха 66 000, а в първия ден на демонстрации - на 17 ноември - 282 000 души.

 
Много от участниците в това национално придвижване, зародило вън от всякаква политическа или профсъюзна рамка, считат обаче, че намаляването на числеността им се дължи на коледните и новогодишните празници и предвиждат нови многолюдни митинги през януари макар отстъпките от страна на държавното управление.
 
Най-рано се събраха на митинг хората в Марсилия - към 900 души. В други градове " жълтите жилетки " избраха да не разкриват авансово плануваните акции, с цел да изненадат силите на реда. Мирни протестни прояви имаше от Марсилия на Средиземно море през Албервил в Алпите до Руан в Нормандия.

-->
 
В началото на деня на парижкия бул. " Шан-з-Елизе " към момента нямаше никакви протестни групи, само че по протежението му имаше дискретно полицейско наличие. По-късно няколко десетки протестиращи се пробваха да образуват там шествие, само че бяха спокойно отклонявани от силите за сигурност, показва Асошиейтед прес.
 
Участниците в днешните митинги насочиха гнева си против медиите. Няколкостотин стачкуващи минаха в шествие през централите на водещи френски малките екрани. Протестиращите, някои от които скандираха " Журналисти - колаборационисти! ", минаха край централните офиси на телевизионната мрежа Бе Еф Ем и държавната " Франс Телевизион ". Те споделиха, че считат да посетят и други малките екрани.

 
Според радио " Франс енфо ", покрай студиата на Бе Еф Ем е имало конфликти сред стачкуващи и полиция, показва ДПА.
 
Някои " жълти жилетки " упрекват водещите медии, че отразяват удобно ръководството на президента Макрон и едрия бизнес, и подценяват митингите, макар че те са главната тематика във Франция, откогато на 17 ноември хората излязоха всеобщо на улицата, с цел да изразят гнева си против повишението на налозите върху горивата.

 
Нови демонстрации се чакат на " Шан-з-Елизе и в новогодишната нощ.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР