Френската технологична компания Atos, за която от България работят 1700

...
Френската технологична компания Atos, за която от България работят 1700
Коментари Харесай

Френската Atos, за която работят 1700 българи, е заплашена от национализация

Френската софтуерна компания Atos, за която от България работят 1700 души, е застрашена от национализация, съощават френските медии. Поради тази причина при започване на седмицата акциите на колоса поевтиняха с 12%.

През 2022 година Atos разшири наличието си с откриването на собствен световен център за киберсигурност. Още преди този момент обаче в сдруженията ѝ в България към този момент работеха над 1500 души. Те към този момент са преименувани на " Евиден България " ЕООД и " Евиден Глобал Деливъри Център " ЕООД.
 Снимка 216621
Източник:

Според изявления във вестниците Le Parisien и Les Echos, депутати от Националното заседание на Франция приканват за национализирането на компанията, която напоследък не е по никакъв начин добре финансово. През последните две години компанията се обезцени с съвсем 80%.
 Френската Atos, за която работят 1700 българи, продава аутсорсинг бизнеса си, който е на загуба
Френски колос, за който работят 1700 българи, продава част от губещ бизнес

Компанията сменя и името си

Френският софтуерен колос, който създаде и достави новия Български суперкомпютър Discovere, участва у нас с две свои сдружения, посредством които дава IT решения и услуги за корпоративни клиенти в над 40 страни.

Припомняме, че това лято групата започва развой по преструктуриране на бизнеса си, посредством продажба на губещото си звено за аутсорсинг услуги и промени името си на Eviden.

Преди седмица стана ясно, че упованията за завършване на договорката се реалокират от четвъртото тримесечие на 2023 година към второто на 2024 година.

Чешкият милиардер Даниел Кретински ще придобие Tech Foundations чрез своя фонд EP Equity Investment (EPEI), който ще получи и алтернатива да закупи 7.5% от преименуваната Eviden. Това ще се случи чрез издаване на нови акции на борсата от страна на Eviden на стойност $900 милиона. По последна информация, договорката ще коства 2 милиарда евро.

От сумата обаче за компанията ще останат едвам 100 милиона евро, тъй като останалите 1,9 милиарда евро ще послужат за погасяване на задълженията на звеното.

Общият бизнес на компанията генерира годишни приходи от 4.5 милиарда евро за 2022 година и разполага с 52 000 чиновници по света.

През август от българския офис на Atos разясниха, че бизнесът им у нас остава без промени и под името Eviden. Българските сдружения към този момент са сменили юридическите си наименования. Колкото до екипа от България, съкращения (поне засега) няма да има.

Според известията ъв френските медии, двама депутати са внесли ремонти в закона за бюджета на Франция за 2024 година за отчасти държавно придобиване на Atos, като се базират на опасения за националната сигурност.

Именно този ход оказа негативно влияние върху комерсиалната стойност на акциите на компанията в понеделник, оповестява Reuters.

 Atos отваря у нас световен център за киберсигурност и наема до 300 експерти
Френски колос с €11 милиарда доходи отваря световен център за киберсигурност у нас

Компанията възнамерява да наеме 50 български експерти до края на годината
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР