Френската Sanofi SA ще изкупи всички акции на американската Bioverativ

...
Френската Sanofi SA ще изкупи всички акции на американската Bioverativ
Коментари Харесай

Sanofi купува американската Bioverativ в сделка за 11 млрд. щ.д.

Френската Sanofi SA ще изкупи всички акции на американската Bioverativ Inc за 11.6 милиарда щ.долара, оповестиха от фармацевтичната компания. Купувачът предлага по 105 щ.долара за всяка акция на Bioverativ, което съставлява награда от 64% към цената на книжата при затваряне на търговията на 19 януари.

Очакванията са договорката да приключи в границите на идващите три месеца, прецизират с известието от френската компания. Придобиването се случва в миг на възобновен интерес от страна на огромните фармацевтични производители към по-малки биотехнологични компании и прогнозите на някои специалисти, че през 2018 година ще има доста усилване на сливанията и придобиванията в бранша. "С Bioverativ ние се трансформираме в водач на разрастващия се пазар за лекуване на хемофилия ", съобщи основният изпълнителен шеф на Sanofi Оливие Брандикур. Компанията ще финансира придобиването с композиция от съществуващи парични запаси и издаване на дълг.

Биофармацевтичната компания Bioverativ е профилирана за производството на препарати за лекуване на хемофилия и други редки болести на кръвта. Приходите й за 2016 година възлизат на 847 млн. щ.долара. Bioverativ бе отделена от Biogen при започване на предходната година.

В момента пазарът на медикаменти за хемофилия е максимален измежду тези на лекарствените средства за редки болести на кръвта. Той се прави оценка на годишни продажби от към 10 милиарда щ.долара. Но, прогнозите са този пазар да продължи да пораства - с над 7% годишно, до 2023 година.

Това е най-голямото придобиване за Sanofi от 2011 година, когато купи американската биотехнологична компания Genzyme за към 20 милиарда $.

Sanofi е правоприемник на една дълга и богата история, която включва някои от най-значимите научни достижения на XIX и XX век и е обвързвана с реномирани индустриални центрове и лаборатории, с основно значение в развиването на химията, фармацията и медицината.

В България Sanofi участва от 1992 година, с централен офис в София. "Активно работим българското население да има достъп до най-иновативните и качествени лекарствени средства. Чрез широкообхватното си портфолио ние също по този начин предлагаме висококачествени генерични медикаменти на налични цени, които доближават до повече пациенти. Разнообразието на портфолиото ни включва необятна гама от артикули без лекарско наставление. Нашата цел е да допринесем за по-добрата здравна просветеност на българските жители, по тази причина предизвикваме редица акции за повишение информираността на популацията във връзка с разнообразни болести ", отбелязва Йерун Вайтес, общоприет шеф на " Санофи България ".

"Санофи " (Sanofi) е един от международните водачи във фармацевтичната индустрия, заема първо място във Франция и Европа. Подпомагана от научноизследователска активност от международно ниво, "Санофи-Авентис " развива водещи позиции в седем съществени лечебни области: сърдечно-съдова, тромбоза, онкология, метаболизъм, централна нервна система, вътрешни заболявания и ваксини. Служителите на "Санофи " наброяват 100 000, от които 35 000 медицински представители, работещи в 100 страни от петте континента.

Акциите на "Санофи-Авентис " се котират във френския клон на европейската фондова борса EURONEXT в Париж (борсов код: SAN) и на фондовата борса в Ню Йорк (борсов код: SNY).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР