Френската Професионална футболна лига (ЛФП) вече може да контролира отново

...
Френската Професионална футболна лига (ЛФП) вече може да контролира отново
Коментари Харесай

Развръзка с ТВ драмата във френския футбол

Френската Професионална футболна лига (ЛФП) към този момент може да управлява още веднъж телевизионните права, откакто съдът ги върна назад при тях от испанската компания Mediapro. Така Френската лига още веднъж ще може да продаде правата си на нова компания, която да излъчва мачовете, само че не повече от 80 % от всичките дуели. Такова е решението и е признато от китайско-испанския оператор Mediapro, удостовери и юристът на малкия екран Гилем Бремон.

По този метод Лигата няма да връща пари на " Медиапро ", а " Медиапро " ще се опита да компенсира някои свои разноски от правата върху 20 % от мачовете.

Договорът на Френската лига с Медиапро беше на стойност 800 милиона евро годишно, започващи този сезон и се простираха върху мачовете от Лига 1 и Лига 2. " Медиапро " обаче, неразбираемо дали поради пандемията или просто неприятна икономическа преценка, не може да обезпечи тези пари. От своя страна те стопираха да заплащат на тимовете, което изправи голяма част от клубовете пред доста тежка обстановка. В комбиниране срещите се играят без аудитория и те не продават и билети.

Така да вземем за пример отборът на Ним не е изплащал заплати на играчите си от 3 месеца на някои и от 2 месеца на други футболисти. Ним се намира на 18-о място от 20 тима в Лига 1 и сътвори казус от повече от 19 години тим от елита на Франция да не заплаща заплати на играчите си повече от 1 месец.

В началото във френските тимове имаше огромна наслада, защото това беше рекордна договорка за футбола във Франция. Но пропуснатото заплащане, дължимо при започване на октомври, сътвори опция на Лигата да започва диалози за проверка на контракта или за прекратяването му, още повече като Mediapro се опита да понижи сумата, която да заплати.

Смята се, че френският ефирен оператор Canal Plus, който към този момент демонстрира стеснен брой мачове от Лига 1, чака в " тъмния ъгъл на коридора ", с цел да получи правата при по-лесни условия.

Междувременно клубовете ще могат да разделят 64 милиона евро обезщетение от Mediapro. Още 36 милиона евро ще бъдат изплатени при започване на 2021 година като втора част от компенсацията. Общата сума обаче е доста по-малка от 325 милиона евро, които операторът е просрочил от октомври доникъде на декември.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР