Френската компания „Фраматом“ и унгарски компании проявяват интерес към проекта

...
Френската компания „Фраматом“ и унгарски компании проявяват интерес към проекта
Коментари Харесай

„Фраматом“ и унгарски компании с интерес към АЕЦ „Белене“

Френската компания „ Фраматом “ и маджарски компании демонстрират интерес към плана АЕЦ "Белене ". Миналата седмица имаше среща с представители на „ Фраматом “ и консултанти по атомна енергетика към френското посолство, които са основани в Турция. Това заяви изпълнителният шеф на „ Национална електрическа компания “ Петър Илиев, който взе участие в интернационалния конгрес „ Атомекспо “, който се организира в съветския курорт Сочи.

Илиев отхвърли да заяви детайлности пред българските публицисти на форума с аргумента, че ще се срещне със заинтригуваните компании през идната седмица: „ Проявиха интерес, вървяха на площадката на „ Белене “ и другата седмица имаме среща с тях за въпроси към нас по процедурата “.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която също взе участие в „ Атомекспо “, пък ще организира срещи с фирмите, които до този миг са показали интерес към АЕЦ „ Белене “ - съветската „ Росатом “, френската „ Фраматом “ и американската „ Дженерал Илектрик “. Тя ще се срещне и с министъра на нововъведенията на Сърбия Ненад Попович.

„ Процедурата за избор на стратегически вложител започва, само че формалният период за подаване на заявление стартира да тече от датата на издание на поканата в формален вестник на Европейския съюз. Очакваме тя да бъде оповестена при започване на месец май и срокът е 90 дни “, означи Петкова.

Шефът на „ Росатом “ Алексей Лихачев заяви през март, че енергийният колос е подготвена д обмисли опцията за присъединяване в построяването на плана АЕЦ "Белене ", като изискването е България да подсигурява, че централата ще бъде печеливша. В началото на същия месец, по време на своята аудиенция, съветският министър председател Дмитрий Медведев съобщи, че „ Росатом “ е подготвена да стартира строителството на „ Белене “ още през 2020-2021 година

Страната ни се надява да построи централата за сумата от 9 милиарда евро в границите на 8 години.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР