Френската група Renault представи новата си глобална стратегия, която е

...
Френската група Renault представи новата си глобална стратегия, която е
Коментари Харесай

Dacia и Lada се обединиха

Френската група Renault показа новата си световна тактика, която е обвързвана с промени както в структурата на самата компания, по този начин и при обвързваните с нея автомобилни производители. Основната е обединяването в една бизнес конструкция на две от марките в групата – румънската Dacia и съветската Lada, което беше оповестено персонално от основния изпълнителен шеф на Renault Group – Лука де Мео.

Идеята е новото поделение да увеличи успеваемостта и на двете марки, което би трябвало да стане със шерването на общи технологии и елементи. Досега също Dacia и Lada бяха под една шапка, като румънските модели се предлагаха в Русия под локалната марка, която е благосъстоятелност на АвтоВАЗ. Те обаче се разминаваха механически, защото Lada използваше по-стари технологии.

При новата конструкция обаче моделите на двете компании ще имат по 85% идентични елементи. Те ще споделят идентични платформи, което ще докара до съществено понижаване на разноските за планиране и произвеждане на нови коли. В същото време Dacia ще продължи да се предлага на европейските пазари, до момента в който в Русия още веднъж ще се залага на Lada.

" Със основаването на подразделението Dacia-Lada ще се възползваме в цялостна степен от преимуществата на модулната платформа СMF-B, ще подобрим своята успеваемост и в допълнение ще увеличим конкурентоспособността, качеството и привлекателността на нашите артикули ", разяснява Дани ЛеВот, който ще управлява новата конструкция.

По време на представянето на новата тактика беше показан и новият всъдеход – Dacia Bigster , който ще се появи като сериен модел през 2025 година И надлежно ще се предлага и с името Lada за Русия. Той представлява SUV с дължина от 4,6 м, с който румънците пробват да навлязат в С-сегмента. Bigster до 2025 г. ще излязат още два кросоувъра на Dacia, като единият е Grand Duster, който ще бъде 7-местен.

Любопитното е, че и румънската, и съветската марка подмениха дизайнерския си състав. За моделите на Dacia към този момент ще дава отговор Алехандро Месонеро-Ромаос, който беше притеглен от Seat, до момента в който за Lada задачата е поверена на Жан-Филип Салар. Той заменя отдръпналия се Стив Матин.

Руснаците загатнаха новата Niva

Руският производител АвтоВАЗ разкри външния тип и детайлности за наследника на истинския всъдеход Niva. Той ще се появи през 2024 г. и ще бъде доста друг от настоящия автомобил.

На показаното от АвтоВАЗ изображение се вижда Lada Niva Vision, която е концептуален първообраз. Той евентуално ще се отличава доста от бъдещия сериен модел, само че ще получи някои от присъщите черти на сегашната Niva. Това са ръбестият дизайн, правоъгълната решетка на радиатора, вентилационните отвори в задните стойки и мигачите, ситуирани над фаровете. 

Идеята на АвтоВАЗ е идващото потомство на Niva да се предлага в два разновидността. Автомобилът ще бъде построен върху модификация на платформата CMF-B, като по този начин ще се трансформира в световен модел, т.е. няма да се продава само в Русия.

В момента АвтоВАЗ създава два варианта на всъдехода: Lada Niva Legend (известен и под името 4х4) и Lada Niva Travel (до 2020 г. тя се оферираше под марката Chevrolet). Производството на втория автомобил започва още през 2020 година, само че той по този начин и не се е появил на пазара.

Всички версии на Niva механически са идентични, като са оборудвани с бензинов мотор с работен размер 1,7 литра, който е комбиниран с 5-степенна механична скоростна кутия и непрекъсната система за задвижване на четирите колела.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР