Френската държава подготвя нова икономическа инжекция за Air France, ръководител

...
Френската държава подготвя нова икономическа инжекция за Air France, ръководител
Коментари Харесай

Франция подготвя финансова инжекция за Air France напролет

Френската страна приготвя нова икономическа инжекция за Air France, началник на групата Air France-KLM, в която има 14% от капитала. Помощта от порядъка на 4 до 5 млрд. евро може да бъде задействана идната пролет, оповестява RTL. 

Авиокомпанията вече е получила 7 милиарда евро от Франция, в това число 4 милиарда евро банкови заеми, обезпечени от страната на 90%. Става въпрос за поддържане на компанията пред историческата рецесия на търсенето, породена от пандемията. Към 30 септември френско-холандският холдинг загуби 6 млрд. евро, спрямо пучалбата от 135 милиона евро, получена в края на третото тримесечие на 2019 г. 

Air France не е желала държавна помощ от 1994 година, само че коронавирусът я слага в съществени усложнения. Тази поддръжка от Франция за компанията, която е неин авиопревозвач и продължава да бъде обект на вложение, се прибавя към опцията за нови вноски от Холандия за KLM. С това Air France-KLM може да разчита на към 6 милиарда спомагателни средства към 10,4 милиарда евро вече получени от участващите държавни управления на своите самолетни компании. 

Днес по обед акциите на Air France-KLM набъбнаха с 1,45% за бранша на въздушния превоз в Европа. Конкуренти като IAG изгубиха 1%, Lufthansa падна с 0,1%, а цената на Ryanair падна с 2,6%. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР