Фред Астѐр е американски актьор, танцьор, певец, шоумен, сред най-великите

...
Фред Астѐр е американски актьор, танцьор, певец, шоумен, сред най-великите
Коментари Харесай

122 години от рождението на Фред Астер

Фред Астѐр е американски артист, танцьор, артист, шоумен, измежду най-великите майстори в музикалния и танцувален род в американското кино.

Неговата театрална и кинокариера обгръща интервал от 76 години, в течение на които се снима в 31 музикални кино лентата. Неговото име най-често се свързва с Джинджър Роджърс, с която се снимат в 10 кино лентата, преобърнали визията за жанра на музикалната комедия.

Балетистите Баланчин и Нуриев го назовават най-великия танцьор на ХХ век. Освен това Астер е считан за танцьор, оказал най-голямо въздействие на жанра мюзикъл и по-точно, в киното и в малкия екран. От 1960 година има звезда на Холивудската алея на славата. През 1999 година Американският кино институт включва Астер под №5 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото холивудско кино.Фредерик Аустерлиц е роден на 10 май 1899 година в Омаха, Небраска. Баща му е австрийски бежанец в Съединени американски щати, изповядващ католицизма. Неговата майка е лютеранка, родена в Америка, само че също е от имигрантско родословие.

Астер е псевдоним, взет от Фред и неговата сестра Адел за техните осъществявания във водевили в 1905 година Семейната легенда свързва това име с някакъв техен прародител, който май наричали Л`Астер. Техните триумфи във водевила се движили с изменчив триумф и спирания, до момента в който не попаднали на сцените на Бродуей с пиесата Over The Top в 1917 година

През 1917 година Астер се среща с Джордж Гершуин, което слага началото на дълготрайната им дружба, оказала въздействие на кариерата на двамата актьори.

През 20-те години Фред и Адел се появяват на сцените на Бродуей и Лондон в спектакли като: Lady Be Good, Funny Faces, The Band Vagon, като получават признанието на публиката от двете страни на Океана. Тяхната креативна двойка се разпада през 1932 година, когато Адел се омъжва за първия си мъж - лорд Чарлс Кавендиш, наследник на херцога на Девъншър. Фред продължава своята сполучлива кариера по сцените на Бродуей и Лондон в Gay Divorce (Веселият развод) и стартира да насочва взор към Холивуд.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР