Фрапиращата статистика, че близо 4600 населени места, в които живеят

...
Фрапиращата статистика, че близо 4600 населени места, в които живеят
Коментари Харесай

Защо новите устройства за лекарства са неизбежни

Фрапиращата статистика, че близо 4600 обитаеми места, в които живеят 1,5 милиона българи са лишени от непрекъснат достъп до аптека, а денонощните в страната са едвам 40, сложи на дневен ред въпроса по какъв начин този проблем може да бъде решен.  

Първото съществено предложение пристигна от компанията „ Пос фарма “, която внесе новаторски план „ Виртуален фармацевтичен център за контакти с клиенти “ в Министерството на стопанската система за основаване високотехнологичен център, който да обезпечава отдалечени съвещания от магистър-фармацевти.  

Инвестиционното предложение бе утвърдено от държавното управление предходната сряда. Два дни по-късно обаче министър председателят събра здравният и икономическия министър и подреди предлагането да бъде изтеглено, а плана отдръпнат.  Новината за това стана ясно след днешно телевизионно присъединяване на министър проф. Костадин Ангелов, който съобщи, че държавното управление е отдръпнало подписа си върху меморандума за съгласие с високотехнологичния отрасъл поради действителен риск за системата от въвеждането на сходни апарати за медикаменти и напрежение измежду фармацевтичния отрасъл, който не е стартират с плана.

Малко по-късно министърът на стопанската система Лючезар Борисов съобщи, че министерството нито е подписвало меморандум, нито е образувало работни групи. По закона за поощряване на вложенията то е сертифицирало единствено план за RND център,  разработка и внедряване на характерен програмен продукт. Той изрично документът да се отнася за вендинг-машини, тъй като те са в напълно в областта на търговията.

Инвеститорът също се съгласи, че предлагането би трябвало да бъде оттеглено преди да е направена социална полемика с фармацевтичния съюз и пациентските огранизации, на които да показа създаването и да ги обеди, че устройствата не са нито апарати, нито вендинг-машини. Разбираме изцяло опасенията на фармацевтите и с представянето на плана ще отговорим на всичките им въпроси, съобщи един от притежателите на компанията „ Пос фарма “ Едуард Папазян.

 Как ще работят новите  устройствата?

Това не е автомат, сходно на тези - за кока кола, тъй като автоматизирани са единствено няколко функционалности - приемане на стоката, подреждането на медикаментите и измерването на температура за поддържането им, изясни Папазян.

Машините ще имат скенер за предписания и техническа подготовка за четене на електронни предписания. Когато човек застане пред устройството, на отсрещната страна се появява магистър фармацевт от прът центъра, който изслушва клиента. Ако се нуждае от медикаменти с рецепта, която няма, фармацевтът може по онлайн връзка да прави консултация с джипито или даже със незабавния център, при нужда. Рецептата се вкарва в скенера, доставя се от роботи, само че това става под непрекъснатото наблюдаване на фармацевта и след неговото удостоверение. Преди да се съобщи лекарството, рецептата се документира и архивира.

Нито едно лекарство не може да бъде получено без магистрите- фармацевти, те са в основата на процеса, безапелационен е Папазян.

Какво следва оттук насетне?

Ако срещнем схващане от фармацевтичния съюз и пациентските организации, ще предизвикваме взаимно и смяна на нормативната уредба. След това ще обновим предлагането. Ако няма единодушие, ще кандиатстваме единствено за RND център за устройства, които ще бъдат употребявани в други страни, сподели Папазян.

Той обаче е безапелационен, че сходни устройства са бъдещето на фармацевтиката и те са ползват от към 30 години в развитите страни. Пионери са в Америка, а сходни устройства набират скорост в Европа, най-много във Англия и скандинавските страни. Канада, Австралия и Япония също продават медикаменти от сходни устройства.

Защо това е бъдещето?

Това високотехнологично устройства и в най-голяма степен подкрепя фармацевтите отдалечено да правят процесите, което е изключително значимо за интервала на ковид, споделя Папазян. Той прибавя, че устройствата ще оферират медикаменти, само че те ще се обслужват от разстояние напълно от магистри- фармацевти, които посредством директна връзка с потребителя ще съветват продажбата на нужния медикамент. Проблемът с недостига на аптеки не може да бъде решен по настоящия модел, поради високите разноски, в това число за личен състав, кава Папазян.

Иновацията обаче е една роботизирана и добре синхронизирана система, която може добре да управлява целия развой. Система от високотехнологични роботи, ръководени в действително време от магистър-фармацевти, е бъдещето, убеден е той. 16 на 100 от международната фармаиндустрията към този момент влага в RND.

С нас или без нас това ще стане. По- добре е наша българската компания да го направи, в сравнение с интернационална. Ние изрично желаеме да запазим дълготрайните ползи за българските фармацевти, декларира Папазян.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР