Франция подкрепя регионалната кандидатура за отстраняване на лидерите на преврата в Нигер преди крайния срок

...
Франция заяви, че подкрепя усилията на членовете на африканския регионален
Коментари Харесай

Франция заяви, че подкрепя усилията на членовете на африканския регионален блок за осуетяване на преврата в Нигер, докато часовникът тиктака все по-близо до крайния срок, в който новата военна хунта трябва да се оттегли или да се изправи пред възможна военна намеса.

„Бъдещето на Нигер и стабилността на целия регион са заложени на карта“, се казва в изявление на френското външно министерство.

В неделя Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) даде една седмица на лидерите на преврата да освободят и възстановят демократично избрания президент на страната Мохамед Базум. Ако хунтата остане начело, групата заяви, че ще „вземе всички необходими мерки за възстановяване на конституционния ред“, включително използване на сила.

Шефовете на отбраната на ECOWAS се срещнаха в Нигерия тази седмица, за да организират колективен отговор на преврата и да планират потенциален военен отговор, който според тях е последна мярка.

„Всички елементи, които биха влезли във всяка евентуална намеса, са разработени тук и се усъвършенстват, включително времето, включително необходимите ресурси и включително как, къде и кога ще разположим такава сила“, каза Комисар на ECOWAS по политически въпроси, мир и сигурност Абдел-Фатау Муса.

Нигерийските сили за сигурност се готвят да разпръснат демонстранти на прохунтата, събрани пред френското посолство, в Ниамей, столицата на Нигер, 30 юли 2023 г. REUTERS/Souleymane Ag Anara БЕЗ ПРЕПРОДАЖБИ. НЯМА АРХИВИ Нигерийските сили за сигурност се подготвят да разпръснат демонстранти на прохунтата, събрани пред френското посолство в Ниамей, столицата на Нигер, 30 юли 2023 г. REUTERS/Souleymane Ag Anara БЕЗ ПРЕПРОДАЖБА. БЕЗ АРХИВИ Stringer/Ройтерс

„Решени сме да го спрем, но ECOWAS няма да каже на превратаджиите кога и къде ще нанесем удар. Това е оперативно решение, което ще бъде взето от държавните глави, които ще бъдат като главнокомандващи на тази операция.

Делегация от блока пътува до Ниамей, столицата на Нигер, за да се срещне с лидерите на преврата в четвъртък. Часове по-късно хунтата предупреди по държавната телевизия, че всяка военна намеса ще бъде посрещната с „незабавен и необявен отговор от страна на силите за отбрана и сигурност на Нигер“.

Франция е бившата колониална сила на Нигер и нейната намеса няма да бъде приветствана навсякъде в Нигер, където протестиращите в подкрепа на преврата изразиха антифренски настроения.

Демократични съседи на Нигер и западни партньори преди пуча, включително Франция и Съединените щати, изразиха загриженост, че връщането на страната към военно управление може да има по-широки последици за крехките демокрации в региона и в борбата срещу ислямистките бунтове в целия Сахел.

Пишейки във The Washington Post „като заложник“, Базум каза, че Нигер е „подложен на атака от военна хунта, която се опитва да свали нашата демокрация“.

„В проблемния регион на Сахел в Африка Нигер стои като последния бастион на зачитането на правата на човека на фона на авторитарните движения, които завзеха някои от нашите съседи“, пише той. „Въпреки че този опит за преврат е трагедия за нигерийците, неговият успех ще има опустошителни последици далеч отвъд нашите граници.“

Мартин Гояндо, Алекс Стамбо и Джошуа Берлингер от CNN допринесоха за този доклад

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР