Франция успя да са сключи антиинфлационно споразумение с част от

...
Франция успя да са сключи антиинфлационно споразумение с част от
Коментари Харесай

Френските супермаркети ще продават „на възможно най-ниска цена“

Франция съумя да са подписа антиинфлационно съглашение с част от огромните вериги в страната. Днес стана ясно, че министърът на финансите и стопанската система Бруно льо Мер започва тримесечна акция за битка с инфлацията в съдействие с множеството огромни френски супермаркети. Съгласно проекта, който ще коства на фирмите „ няколкостотин милиона евро “, селекция от артикули ще бъде предоставена „ на допустимо най-ниската цена “.

Тримесечният проект ще бъде финансиран от самите супермаркети. Веригите се съгласиха маржовете на облагата им да бъдат краткотрайно понижени с няколкостотин милиона евро.

Съобщението идва след договаряния сред министъра и множеството от най-големите търговци на дребно. Групата Leclerc, най-голямата във Франция, не взе участие в договарянията. Схемата ще остане в действие до края на юни.

Изборът кои артикули да се продават на допустимо най-ниска цена ще бъде оставен на самите супермаркети и ще варира от в другите магазини.

Всички ще носят специфичен етикет в цветовете на френското знаме и ще са брандирани с логото " Anti-inflation drive ".
Антиинфлационни планове
Льо Мер също по този начин разгласи държавен проект за даване на купони за храна на най-бедните " през ​​следващите месеци ".

Проектът ще се тества в началото на районно равнище и има за цел да разреши на най-нискодоходните семейства достъп до пресни локални артикули.

Министърът акцентира, че двата плана са разнообразни: купоните за храна са в интерес на съответна целева група, до момента в който цената в супермаркетите е предопределена за всички консуматори.

В края на тримесечната акция за битка с инфлацията комерсиалните договаряния с огромните индустриални компании ще бъдат обновени за да се подсигурява, че пониженията на цените, засягащи суровините, бързо се предават на потребителите.

Няколко групи супермаркети към този момент стартираха свои лични планове за ниски цени, за да усилят пазарния си дял посредством привличане на консуматори в търсене на отговор на инфлацията.

Няколко организации за отбрана на потребителите обаче разкритикуваха проекта, предупреждавайки, че „ най-ниската допустима цена “ е безсмислена без правна рамка, определяща цените.

Оливие Андро от Асоциацията на потребителите (UFC) споделя, че има заплаха по този начин наречената „ антиинфлационна цена “ да бъде просто нормалната цена с изтънчен етикет.

Министърът даде обещание да изпрати екипи от инспектори, които да наблюдават супермаркетите да не карат доставчиците си да понасят финансовата тежест от пониженията на цените.

Годишната инфлация във Франция се увеличи ненадейно до 7.2% през февруари от 7% през януари, частично вследствие на по-високите цени на храните, демонстрират предварителните данни на статистическия орган INSEE.

INSEE предвижда, че инфлацията на цените на храните ще остане на 13% за първата половина на годината.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР