Франция усети последиците от своите ядрени тестове през 60-те под

...
Франция усети последиците от своите ядрени тестове през 60-те под
Коментари Харесай

Радиоактивният прах от ядрените тестове през 60-те в Сахара се завърна във Франция

Франция усети последствията от своите нуклеарни проби през 60-те под формата на радиоактивен прахуляк от пустинята Сахара.

През февруари наситени с прахуляк ветрове от Сахара минаха на север над Испания, Франция, Англия и Ирландия. Освен че придадоха златист нюанс на вечерното небе в някои елементи на Европа, те способстваха и за лек, само че видим радиационен пик. Според ACRO (Асоциацията за надзор на радиоактивността на Запад) този радиоактивен прахуляк може да се свърже директно с колониалното минало на Франция и по-специално – с тестванията на атомни бомби през интервала на Студента война.

Преди Алжир да извоюва своята самостоятелност от френската колонизация през 1962-ра, Франция е употребила огромни елементи от пустинята Сахара за проби на атомни бомби. На 13 февруари 1960-та в алжирска Сахара Франция прави интервенция с кодовото наименование „ “. Това е първият френски атмосферен тест на нуклеарно оръжие. Впоследствие са изпълнени и голям брой подземни проби в същия район. Те излагат както локалните поданици, по този начин и самите френски бойци на радиация, която продължава да витае из пустинята и до ден сегашен.

clearing from central/eastern Europe before a new plume crosses Spain, France, UK & Ireland over next few days. Atmosphere Monitoring Service aerosol optical depth forecast initialized 27 Feb 00 UTC

— Mark Parrington (@m_parrington)

Според разбор на ACRO скорошният радиационен пик над Франция е директно обвързван с тези проби на атомни бомби. Изследователите взимат проби от праха от Сахара, попаднал върху стъклата на колите, и откриват съществуването на цезий-137 – радиоактивен изотоп, който кардинално не се среща в пясъка на пустинята Сахара. Образува се най-често при нуклеарното разделяне на уран-235 в нуклеарните оръжия. На фона на тази радиоактивна сигнатура ACRO твърди, че пикът на радиоактивност през Февруари най-вероятно е обвързван с френските нуклеарни проби, извършени при започване на 60-те години на предишния век в алжирска Сахара.

„ Радиоактивното замърсяване, което към момента следим на дълги дистанции даже и 60 години след нуклеарния гърмеж – ни припомня за трайното радиоактивно замърсяване в Сахара, за което Франция носи директна отговорност “, споделят от ACRO в свое изявление. За благополучие, нарасналите равнища на радиоактивност над елементи от Европа са били напълно леки и не са представлявали риск за публичното здраве.

Не единствено в Сахара обаче са били провеждани нуклеарни проби. В интервала 1945-1980 Съединени американски щати, Съюз на съветските социалистически републики, Англия, Франция и Китай правят минимум 520 атмосферни нуклеарни проби, достигащи стратосферни равнища. Един от най-силно засегнатите региони на планетата е атолът Бикини – тук са взривени минимум 23 нуклеарни оръжия от Съединени американски щати в интервала 1946-1958 (включително „ Касъл Браво “ – най-мощното термоядрено оръжие, тествано в миналото от САЩ).

Източник: /
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР